• humgor

Tornado IDS 311 GV RSV - Italeri 1:48 - Kovács Ádám

Frissítve: 2020. dec 17.

Ismét egy nagyon szép építéssel jelentkezett Ádám, amely építés felkerült több hivatalos Italeri közösségi oldalra is.Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com

Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com


Kovács Ádám:


Az Olasz Légierő 1956 november elsején alapította a Reparto Sperimentale Volo repülő csoportot. Nem sokkal később a 311-es számmal kezdték azonosítani őket, ami a mai napig jelen van a repülőiken. Hatvan éves fennállásuk tiszteletére egy egyedi festésű Tornado IDS-el repültek a 2016 októberi megemlékezésen, ami nagy érdeklődést keltett. Ma a 311-es repülő csoport az egyik legfejlettebb repülési tesztelő és kísérleti központ a világon. A Panavia Tornado kéthajtóműves, szuperszonikus, változtatható szárnynyilazású harci repülőgép, melyet az Egyesült Királyság, Nyugat-Németország és Olaszország közösen fejlesztett ki az 1970-es évek elején.Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com

Rengeteg repülős makettező van a világon. Közülük nagyon sokan szeretik a változtatható szárnynyilazású gépeket. Azonban egy ilyen kijelentés után valószínűleg majdnem mindenkinek az F-14 Tomcat jut eszébe.


Nekem nem, én gyerekkorom óta a Tornado-ért rajongok. Ezért talán nem nehéz elképzelni, hogy amint elkezdtem makettezni, ez a repülő is felkerült az építendő dolgok listájára.


Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com

Sok gyártó kiadta már ezt a gépet mindenféle méretarányban, én most is törekedtem minél nagyobbat találni. Mondanom sem kell, ennél a kitnél impozánsabbat sosem láttam. Majd amikor egy akció során potom pénzért lehetett hozzájutni, nem haboztam sokáig.

Volt már dolgom Italeri készletekkel, így mindig félve állok neki. Vajon sokat kell majd csiszolni, vagy nagyon sokat?

Nos, itt sem változott meg a véleményem róluk. Itt mindenképpen megállnék egy pillanatra, hogy megemlítsem, ha valaki nekiáll ennek a készletnek, nagyon alaposan tanulmányozza át az útmutatót és a sorrendeket, mert nem mindenhol egyértelmű, és nem is mindenhol pontos.


Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com

Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com


A pilótafülke elkészítése, és a gép összeállítása után 90 matricával néztem farkasszemet. Ezen a ponton inkább nevezhetnénk ezt a műveletet csomagolásnak, mintsem matricázásnak.


Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com

Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com


Mondanom sem kell, ekkora feladattal még nem szembesültem, de tudtam mire vállalkozom mikor nekiálltam. Három napomba, és tekintélyes mennyiségű matricafeszítőbe került, hogy elkészüljek. Ami igaz az igaz, az Italeri amilyen pontatlan a készletek terén, most annyira jó volt a matricáknál. Elég vastagok voltak ahhoz, hogy nehezen szakadjanak, de még elég vékonyak ahhoz, hogy vissza lehessen hajtani a széleket, ami mindenképpen a legidegtépőbb dolog volt az egész építés során.

Sok helyen kénytelen voltam kézzel dolgozni, mert csipesszel egyszerűen nem mentem semmire.

A munkát az is hátráltatta, hogy minden szárny mozgatható. Külön plusz pont, hogy a matricák szélén a lakk szinte egyáltalán nem nyúlik túl, így sok helyen nem látni a széleket sem. Azt is érdekesnek találtam, hogy a kabintetőt is matricázni kellett.


Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com

Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com

Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com

Alapozáshoz és festéshez AK termékeket használtam, míg a matricázáshoz Microscale lágyítót és feszítőt. A matricák alá Gauzy fényes lakk került, föléjük pedig Vallejo szatén. A kabintetőt Gauzy Glass Coat-ba mártottam. Panelezést kihagytam, mert úgy éreztem csak zavarta volna az összképet és tönkretenné ezt a látványt.Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com

Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com

Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com

A készlet rengeteg plusz alkatrészt tartalmaz, póttartályok, bombák, rakéták. Mivel egy műrepülőről van szó, nem akartam ilyesmiket ráaggatni, később egy másik építéshez felhasználhatók.


Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com


Magát a kitet azoknak ajánlanám, akik szeretnek matricázni és/vagy szeretnének megtanulni matricázni, mert ezen van felület amin lehet gyakorolni. A végére én is belejöttem, és meglepő módon egyetlen alkalommal sem vesztettem el a hidegvérem, habár mire befejeztem, örültem, hogy kész lett.

Összességében egyik kedvenc repülőm makettje igen impozáns lett, és minden egyes befektetett másodpercet megért, hogy elhelyezhettem a polcomon.


Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com


Fotó: Kovács Ádám dvmodel.com

Készítő: Kovács Ádám - Taurus Model Workshop

Makett: Tornado IDS 311 GV RSV

Gyártó: - Italeri

Méretarány: 1:48
277 megtekintés0 hozzászólás