T-90 Russian Beast 1/35 Trumpeter - Kovács András

Újra egy komoly orosz haditechnikai építés Andrástól egy T-90-es orosz tankkal.
Kovács András:


Az 1990-es évek elején – valahol Oroszországban egy harckocsizó alakulat használatában lévő – T-90-es harckocsi makettjét láthatjuk a képeken. A szovjet T-72-es közepes harckocsi (személyes kedvencem, vezettem is!!!) továbbfejlesztése, ami még manapság is az Orosz Szárazföldi Erők gerincét alkotja!

A Kínai Trumpeter makettje szerintem nagyon jó készlet, részletes, fotómaratás is volt hozzá és szép végeredményt adott.

Persze ezt is körbe kellett "járnom", hogy minden részletét kidolgozzam: hegesztési varratokat pótoltam, lecseréltem a fogantyúkat rézdrótra, a lámpa védőrácsát is kicseréltem drótból hajlítottra és az AVB védelem elleni külső szigetelés felületét érdessé tettem putty topfolásos technológiával. A lánctalpat Friul fémláncra cseréltem, mert nem akartam kínlódni a gyári műanyaggal.


A festésnél a megadott színek és az eredeti fotók alapján kikevertem a három festéket, amit sokkal világosabbra csináltam, mert úgyis sötétedni fog az utómunkálatok által.

A terepszín felfújása után (Tamiya/Gunze Acryl) kapott egy barnás-fekete (Tamiya enamel) hígítós átmosást, amit mostanában filternek neveznek! ;)

Ezután világos színnel szárazecseteltem a kiálló részeket. Tamiya matt fekete enamel festékkel és egy szivacs segítségével lepattogzásokat csináltam a vas alkatrészekre. Vigyázni kell, mert nagyon sok alumíniumból készült tárgy van a T-72/T-90-es harckocsikon (külső üzemanyag-tartályok, tároló dobozok, lövegcső takaró lemezei, stb.) – ezeket alumínium színnel kell lepattogtatni!!! Aztán még csináltam karcolásokat hegyes ecsettel matt fekete enamel-el, ezután jöhetett a rozsda felvitele. Nem akartam nagyon rozsdás, „vasdarabot” csinálni, ezért csak óvatosan, egy-két csavarfejet, sarkot rozsdáztam meg és utána lefolyattam hígítós ecsettel.


Ezután már csak a porozás és vizes – rászáradt sarazás következett. Az én módszerem olyan, hogy ne tegyem tönkre a szép, kész festést vele.


Az útszéli finom port összeszedtem és valahol találtam finom homokot is, ezeket összekevertem és sima csapvízzel felengedtem. Ezt az elegyet viszem fel az egész páncélosra, alulra többet a toronyra persze kevesebbet ecsettel és száradás után szépen visszaszedem egy száraz ecsettel a felesleget – így készül nálam a porozás. Nagyon szépen megül a résekben, vízszintes felületeken a por, olyan mint az igazin! ;)

A lánctalpra, a futógörgőkre, az aljára, stb. rászáradt sarat is csináltam. Hasonlóképpen készül, csak még a víz előtt teszek bele faragasztót – vagy suli papírragasztót egy keveset – és vízzel együtt keverek egy olyan igazi sár állagú masszát, amit egy régi ecsettel a felületre topfolok.


Száradás után száraz sár formája lesz, ennek egyes részeire híg sötétbarna enamel festéket folyatok és már kész is a vizes sár!

Azért írtam le ilyen részletesen a festési praktikáimat, hogy ha valakinek tetszik a végeredmény, ki tudja próbálni és esetleg használni is! ;)


A fázisfotókon látszik a festés folyamata, a festetlen szürke páncélostól az épen lefújt, a beeresztett és porozás előtti állapotról.

Készítő: Kovács András

Makett: T-90

Gyártó: Trumpeter

Méretarány: 1:35

185 megtekintés0 hozzászólás