• humgor

Spirit of Pennsylvania

Frissítve: 2020. okt 10.

Egy érdekes videó található a Youtube-on, amely egy olyan jelenettel kezdődik, amelyben az USAF egy B-2 Spirit bombázója kigurul a hangárból. Méghozzá a Spirit of Pennsylvania.


Érdekes téma a repülőgép makett építőinek ez a bombázó, bár az az ember érzése, hogy nem lett a legnagyobb számban összeépített tipus eddig és már nem is lesz, de azárt sokan belevágnak ebbe a témába. Az eredeti bombázó a Northrop (később Northrop Grumman) cég B-2 Spirit nevű gyártmánya egy lopakodó bombázó, amerikai nehéz behatolású stratégiai bombázó, lopakodó technológiával, kétfős legénységgel. A bombázó bevethet mind hagyományos, mind termonukleáris fegyvereket, például nyolcvan 500 font (230 kg) osztályú (Mk 82) JDAM globális helymeghatározó rendszer által irányított bombát vagy tizenhat 2400 font (1100 kg) B83 atom bombát. A B-2 az egyetlen elismert repülőgép, amely lopakodó konfigurációban képes hordozni nagy, levegő-föld távolságtartó fegyvereket.


Minden elkészült gép egy fantázianevet kapott, amely a Spirit of.. megnevezéssel kezdődik és jellemzően az USA egy államáról kapta a nevét. Így lett az egyik az AV-2093-1087 számú gép a Spirit of Pennsylvania

A fejlesztés eredetileg a "Advanced Technology Bomber" (ATB) projekt keretében kezdődött a Carter-adminisztráció alatt; várható teljesítménye volt az egyik oka a szuperszonikus B-1A bombázó törlésének. Az ATB-projekt a Reagan-kormány idején folytatódott, de a bevezetésének késedelme miatt a B-1 programot is visszaállították. A program költségei a fejlesztés során növekedtek. A Northrop, később a Northrop Grumman tervezte és gyártotta, és mindegyik repülőgép ára átlagosan 737 millió USD volt (1997-es dollárban). Az összes beszerzési költség átlagosan 929 millió USD volt repülőgépenként, beleértve a pótalkatrészeket, felszereléseket, utólagos felszerelést és szoftveres támogatást. A teljes programköltség, beleértve a fejlesztést, a mérnöki munkát és a tesztelést, 1997-ben átlagosan repülőgépenként 2,1 milliárd dollár volt. A B-2 képes teljes magasságú támadásokra, akár 15 000 m (50 000 láb) távolságra, belső üzemanyag-hatótávolsága meghaladja a 6000 tengeri mérföldet (6900 mérföld; 11 000 km), és több mint 10 000 tengeri mérföldet (12 000 mérföld; 19 000 mérföld) km) egy levegő utántöltéssel. 1997-ben állt forgalomba, mint a Lockheed F-117 Nighthawk támadórepülőgép utáni fejlett lopakodó technológiával tervezett repülőgép. Noha eredetileg elsősorban nukleáris bombázóként tervezték, a B-2-t először harcban használták, 1999-ben a koszovói háborúban eldobták a hagyományos, nem nukleáris fegyvereket. Később Irakban és Afganisztánban szolgált.


Jelenleg nem fut a tipus a makettezők körében nincs igazán friss doboz, de pár éve nagyon sok elérhető szett volt a tipusra, amelyek azért most is beszerezhetőek.

A maketteek körében vannak örökzöld témák és vannak olyanok is, amelyek csak néha jönnek elő, legfőképpen ha valami aktualitás történik velük. Ez a tipus akkor volt jobban előtérben, amikor a pár évvel ezelőtti veszélyzónákban bevetette az USAF, illetve akkor amikor sajnálatos módon a Spirit of Kansas 2008-ban lezuhant. Több gyártó kiadta a bombázó több készletét, de jelenleg főleg ez a két szett elérhető.  1. U.S.A.F B-2A Spirit Stealth Bomber - Gyártó: Modelcollect Méretarány: 1/72

  2. B2 Spirit - Gyártó: AMP Models 144-002 Méretarány: 1/144

A Modelcollect dobozáról egy hasznos videó is megtalálható.Képek forrása:

amazon.com


134 megtekintés0 hozzászólás