Richard D. Winters

Frissítve: jan 25

Érdekes évfordulója volt a történelemnek idén januárban. 2011 január 2.-án. 10 éve halt meg ugyanis ez a II.-ik világháborús ikon.


Fotó: US Department of Veteran Affairs


Richard D. Winters (Lancaster, Pennsylvania, 1918. január 21. – Hershey, Pennsylvania, 2011. január 2.) amerikai katonatiszt a második világháborúban, kitüntetett háborús veterán, háborús hős. Az USA II. világháborúban szolgáló 101. légi szállítású hadosztály 506. ejtőernyős gyalogezred (506th PIR) 2. zászlóalj E (Easy) századának parancsnoka volt.


Winters 1941-ben végzett a Franklin és a Marshall Főiskolán, közgazdászként. Ugyanezen év augusztus 25-én bevonult a hadseregbe, hogy teljesítse egyéves szolgálati követelményét.


Anno azt mondta, hogy ezt azért tette, hogy elkerülje a teljes "hároméves turné" teljesítését, ha besorozták volna...

Winters alapképzésre jelentkezett a Camp Croft, SC-ben. 1942-ben kiválasztották a hadsereg tiszti kadétiskolájába (OCS) Fort Benningbe. Ezt követően beosztották a 101. Légideszant egységre másodhadnagyként, amely hadosztályt 1942. augusztus 15-én hozták létre és 1943. júniusában a hadosztályhoz csatolták az 506. Ejtőernyős Gyalogezredet. (506th Parachute Infantry Regiment) Még ebben az évben a hadosztály áttelepült Angliába, ahol intenzív kiképzéseket folytattak. A katonák megtanultak éjszaka ugrani, közelharcot és városi harcot vívni. Tehát Winters a 2. zászlóalj, az 506. ejtőernyős gyalogezred 2. osztagának E századához került, amelyet „EASY”-nek neveztek.


Az ezredet akkoriban részben kísérleti jellegűnek tekintették, mivel az első olyan katonák voltak, akik ilyen jellegű kiképzést kaptak, amit Wintersék. Míg ejtőernyős kiképzésben volt, Winters újabb előléptetést kapott, ezúttal főhadnagyi rangot kapott, és az 1. osztag vezetője lett. Winterst, a 101. légideszant hadosztály többi tagjával együtt, 1943 szeptemberében Angliába telepítették, hogy megkezdhesse a normandiai invázió előkészítését.

1944. június 6-án hajnali órákban az Easy századot is bevetették a 82. és a többi 101. légideszant részleggel együtt, hogy megkezdjék az Overlord műveletet és a D-napi inváziót. Ennek a műveletnek már egy korai pillanataiban lelőtték az Easy század összes vezető tisztjét szállító repülőgépet ( gépeket ), így a főhadnagy maradt megbízott parancsnokként gyakorlatilag.


És akkor elindult a nagybetűs történelem.

Winters hadi tetteit, az 506-osok, vagy az Easy század háborús történetét mindenki ismeri, hiszen mindenki látta a sorozat. Az Elit alakulat a legjobb háborús sorozat a mai napig és van olyan sejtésem, hogy már az is marad.


Nyugdíjazása után találkozni és beszélni kezdett Stephen E. Ambrose történésszel, aki történeteit 1992-ben a nevű Band of Brothers című könyvé faragta. 2001-ben ezt a könyvet az HBO Emmy-győztes minisorozatává alakította szintén Band of Brothers címmel.


De szerintem sokkal több annál, minthogy egy fantasztikus alkotás


Fotó: Igmur

Élete végén Winters folytatja emlékiratai kiadását és nyilvános beszédeket mondott. A mai napig az egyik legnagyobb háborús legenda.


Fotó: US Department of Veteran Affairs


Kapcsolódó tartalom:
137 megtekintés0 hozzászólás