• humgor

Az öregem is szervizelte

Frissítve: 2020. dec 7.

Készítő: Blazsek Attila

Makett: MIG-21 MF

Méretarány: 1:72

Gyártó: Eduard


Gyerekkoromban sok anekdotát hallottam erről a típusról. Az öregem a seregben a MIG-21-esek katapultjait szervizelte, majd a szolgálata vége felé átképezték fegyveresnek is. Így viszonylag sok sztorit tudtam kötni a fejünk felett eldöngető vadászokhoz. Gyerekkoromban ugyanis még nem készült újságcikk, ha egy vadászgépnek lehetősége akadt elemelni - sőt, hetente kétszer-háromszor is láttam, hallottam őket. Vagányabb idők voltak, ahogy egy cimborám fogalmazott.
Kézenfekvő volt tehát, hogy el fogok készíteni egy ilyen gépet, lehetőség szerint a régi néphadsereges jelzésekkel. 1/72-es méretarány, kicsit kisebb, mint a megszokott 48-as. A kit az Eduard ProfiPack készlete, egyszerűen imádtam építeni. Pontos, jól illeszkedik, alig kellett tömíteni. A festéshez Tamiya és Gunze színeket használtam. Az AK-nak külön köszönet a kikeverhetetlen kokpit-türkiz festékért. A magyar matricák a HAD gyártó termékei. A stencilekkel csaltam - nem a fehér magyar nyelvű feliratok, hanem az eredeti ciril szovjet írások kerültek fel a gépre, világoskék és piros színekben. Azzal is tisztában vagyok, hogy a magyar kokpit-türkiz inkább volt zöld, mint kék. Itt is engedélyeztem magamnak egy minimális alkotói szabadságot.

A foltozás a MIG Masking Puttyjával készült, de volt ahol átfújtam az átmeneteket, mert túl határozottak lettek.

Az eredetileg erre a célra beszerzett oldószeres MRP magyar színeket nem használtam fel. Több szaktárs, csoporttag jelezte, hogy nem színhelyesek teljesen. A fotókat bogarászva pedig magam is rájöttem, hogy nagyon nagy különbségek vannak az egyes példányok árnyalatai között. (Másként szívta ki a nap, kevesebb/több időt töltött szabad ég alatt stb.) Szóval aki ilyenre adja a fejét, javaslom az építeni kívánt konkrét példányról a referencia fotó beszerzését.

A gyárilag adott fotómaratott kabinon kívül még felhasználtam az Eduard MIG-21MF wheel-set-jét, a kerekek tehát a szóban forgó cég műgyanta öntvényei.

159 megtekintés0 hozzászólás