• humgor

PBY-5A Catalina "Black Cat" - Revell 1:72 - Kovács Ádám

Frissítve: 2020. dec 31.

Ádám rendszeresen szép építésekkel jelentkezik, most is egy érdekes dolgot hozott, most egy érdekes repülő építése kapcsán.Kovács Ádám:

Valószínűleg emberek ezrei köszönhették életüket a Consolidated PBY Catalina pilótáinak.

A paraszolszárnyas, kétmotoros hidroplán és amfíbia a második világháború leglassabban repülő légi járműve volt. Ennek ellenére a PBY kiválóan alkalmas volt a mentési feladatok végrehajtására, mivel robusztus, jól felfegyverzett mivolta miatt a legnehezebb körülmények között is ki tudta menteni az embereket az ellenséges vizekről. A Catalina volt a legnagyobb számban gyártott hidroplán. Tervezése az amerikai tengerészet követelményeinek megfelelően történt, és eszerint nagy hatótávolságú, őrjáratozó, bombázó feladatokra is alkalmas gép született. A Catalina tengeralattjáró-elhárításban és tengeri célpontok elleni küzdelemben is sikeresnek mutatkozott. A PBY, amelyet a szövetséges államok számos légierője is megrendelt, a második világháborúban több tengerészt és repülőt mentett ki a tengerből, mint bármely más légi jármű.


A leghíresebb Catalinák a Black Cats-ek voltak, amelyeket 1942-ben a Csendes-óceán térségében a Japán elleni harcok során vetettek be.

Polgári járművesként főleg az autók állnak közel hozzám, azonban más kategóriákban is szeretem kipróbálni magam és vannak kedvenceim. Ezek egyike a Catalina hidroplán, aminek készletét egyik kedves barátomtól és makettező társamtól kaptam ajándékba.

A Revell nem tartozik a legkedveltebb gyártóim közé, véleményem szerint többet foglalkoznak marketinggel és újradobozolással, mint az öntőformák karbantartásával és felújításával, vagy éppen új készletek készítésével. A szóban forgó kit egy Academy átvétel, gyakorlatilag ugyanazok a keretek és műveleti utasítás. Mindazonáltal meg kell említenem azt is, hogy meglepődtem a pontosságán, ami miatt keveset kellett csiszolni és tömíteni, így felülmúlta a várakozásaimat és rettentő egyszerű volt építeni.
Green Stuff World fényes fekete alapozót használtam és AK festékeket. Egy réteg Gauzy lakk után Tamiya panelezőt kentem fel és töröltem vissza, majd AK szatén lakkal zártam le. Az ablakokat Molotow folyékony maszkoló filccel védtem. A ragasztók Tamiya és Zero termékek voltak.Tekintélyes mennyiségű orrsúlyt kellett behelyeznem a repülő hátrabukása ellen, aminek köszönhetően a polcán le is ült elkészülte után, így a pipaszár futóműveket újra kellett ragasztanom, most már stabil.

A Catalina méretei elég csalókák. Még ebben a méretarányban is jelentős helyigénnyel rendelkezik, így megköveteli, hogy az ember tekintete akaratlanul is rá vándoroljon a vitrinben.

Készítette: Kovács Ádám - Taurus Model Workshop

https://www.facebook.com/TaurusModelWorkshop

Makett: PBY-5A Catalina "Black Cat"

Méretarány: 1:72

Gyártó: Revell


229 megtekintés0 hozzászólás