• humgor

Pár érdekes újdonság és téma

Frissítve: 2020. okt 27.

Összegyűjtöttünk pár érdekes újdonságot a hétre.


Semovente M42 da 75/18 - Italeri 1:35

1930-as évek végén az olasz Regio Esercito (Olasz Királyi Hadsereg) önjáró tüzérségi ágyúkat kezdett bevetni a harckocsik és gyalogos egységek támogatása érdekében.

A Semovente 75/18 egy második világháborús olasz önjáró löveg volt. Bár ezeket a gépezeteket nem ismerték széles körben, a jármű jól szerepelt a maga feladatkörében. Habár technikailag hasonlított a StuG III rohamlöveghez, teljesen más célra használták, mivel puszta rohamlöveg helyett hadosztály-tüzérségként alkalmazták. A jármű fő fegyverzete egy Obice da 75/18 Modello 1934 löveg volt, melyet egy M13/40 vagy egy M14/41harckocsi alvázára építettek. A gyártás 1941-ben kezdődött, az első 60 járművet az M13/40 harckocsi alvázának, a következő 162 járművet pedig az M14/41 harckocsi alvázának a felhasználásával gyártották. A Semovente 75/18 önjáró löveget köztes megoldásnak szánták, amíg a P40 nehéz harckocsi gyártását el nem kezdik. Elsődleges tüzérségi szerepe mellett a 75 mm-es löveg rendkívül hatékony páncéltörő fegyvernek bizonyult, amely képes elpusztítani a legerősebb és legerősebben páncélozott brit és amerikai harckocsikat is. A „Semovente” az M-13 és az M-14 harckocsikénál jóval nagyobb tűzereje mellett , sokkal jobb terepezési képességekkel is rendelkezett.

A harcjármű részt vett az Afrikában zajló csatákban és szintén védekező szerepet töltött be az olasz szövetséges műveletek során. Miután Olaszország kilépett a konfliktusból, egyes német Wehrmacht páncéltörő egységek szolgálatában használták.Érdekes új készlet, a Wehrmacht matricákkal érdekes színfolt lehet.

B-52H Stratofortress - Italeri 1:72

Olvastad Te is Dale Brown Bombázó című könyvét? Ha igen, akor ismered a történetet. Ha nem, akkor olvasd el!

A B-52 Stratofortress a leghíresebb nagy hatótávolságú sugárhajtású stratégiai bombázó a repüléstörténelemben. A gép 1955-ben állt hadrendbe, a szolgálatban tartását eredetileg 2000-ig tervezték, de a szűkös költségvetés miatt a típus korszerűsítése mellett döntöttek, így sokáig állhat hadrendben. Az amerikai Boeing cég gyártmánya, ez gép az USA és a volt Szovjetunió közötti „hidegháborús” időszak szimbolikájává vált. Hosszú évekig ez volt az Egyesült Államok Légierő Stratégiai Légi Parancsnokságának gerince. Majd repülőgépet az évek során számos különböző változatban is gyártották, hogy megfeleljenek a folyamatosan változó üzemeltetési követelményeknek. A típus első változata 1952-ben B–52A néven állt szolgálatba, majd ezt 1962-ben a B–52H jelű típus követte A B-52H-t továbbfejlesztett, lényegesen jobb teljesítményű motorok jellemeztek, hatékonyabb működéssel. Jelenleg csak a H jelű típusok állnak szolgálatban. A szett nagyon érdekes, 3 különböző matricával is megépíthető, amelyből kettő gép egy-egy 1981-es 1 gép pedig egy-egy 1979-es gép festését imitálja. Csak legyen hova rakni, mert ez a gyönyörűség még 1:72-ben sem kicsi.

VW T1 Samba Bus 1:24 -Revell

Az örök fiatal, az ikon.... Az 1940-es évek végén a VW számos prototípust fejlesztett ki egy közlekedési szállítási célokra alkalmas nagyobb méretű járműnek. Végül az új járműosztály Transporter nevet kapta és 1950. március 8-tól a transzporter első generációja sorozatgyártásba került. A tipikus V alakú elülső résszel és osztott szélvédővel ellátott autó különféle verziókban volt kapható, köztük a személyszállító mikrobusz is. A technológia a Volkswagen Type 1, az úgynevezett Beetle technológiáján alapult, így a T1 léghűtéses négyhengeres boxermotorral rendelkezett. Az 1,2 literes térfogatú megbízható hátsó motor teljesítménye 1961-ről 34 LE-re nőtt. A kisbusz "luxusváltozata", a kilencüléses speciális modell, ma is a Samba Bus néven ismert és összetéveszthetetlen az ovális tetőablakokkal, nagyon kényelmes ülésekkel, összecsukható tetővel és sok króm alkatrésszel.

A makett nagyon részletes. Az összes mozgatható ajtónak köszönhetően a készlet mély betekintést enged a tágas belső térbe! Több verzió is építhető, akár európai, akár amerikai változat is.

A makett fontosabb elemei: részletes belső tér, mozgatható ajtók és csomagtérajtó - mozgatható első kerekek. A tető építhető zárt állapotban vagy összecsukható tetővel - Motor kidolgozott - forgó kerekek - Európai és amerikai lökhárító változatok - Krómozott alkatrészek, kilincsek, ablaktörlők és krómozott első embléma - vagány matricák díszcsíkokkal és különféle rendszámokkal (D, NL, F, GB és USA)


TB-35167 US Paratrooper WW II Normandy 1944 / Amerikai ejtőernyős II.vh Normandia- The Body Miniatures 1:35

Na és egy kis magyar újdonság. Egy gyönyörűen kidolgozott 1:35-ös figura egy hazai gyártótól.

A képek forrásai: a gyártók elektronikus szakmai anyagai203 megtekintés0 hozzászólás