• humgor

Ott volt ez a tank? Egy közeli háború története egy S.F.O.R jármű kapcsán

M1A1 Abrams 1:35-ös S.F.O.R kötelékben szolgált tank makettja kapcsán mutatjuk be a témát


Életkorunknál fogva sokan végigkövettük az 1991-ben elindult balkáni háborút, amely évekig itt zajlott a szomszédban. Mi akik ráadásul az ország déli határán laktunk, vagy családilag érintettek voltunk, sokkal közelebb kerültük ehhez az esztelen öldökléshez Európa közepén a 90'es években. És szerintem többen is olvashatják a cikket olyanok, akik személyesen részt vettek az S.F.O.R kötelék munkájában...Amúgy jó lenne, ha Ti, akik ott voltatok megosztanátok velünk az emlékeiteket, akár fotóval is

.

Az SFOR (Stabilisation Force, magyarul „Stabilizációs Erő”) NATO-vezette többnemzetiségű béketámogató haderő volt Bosznia-Hercegovina területén. Az egy évig fennálló I.F.O.R-t követte, melyet a daytoni békeszerződés hívott életre, mely magát az országot is ratifikálta

Az S.F.O.R működési ideje a Joint Guard hadművelettel kezdődött (1996. december 21.–1998. június 19.), majd a Joint Forge hadművelettel (1998. június 20.–2004. december 2..) fejeződött be. A csapatok létszáma 2002 végén megközelítette a 12 000 főt, két évvel később 2004-ben már csak 7000 volt, ahogy utódszervezetének is. Az SFOR-művelet befejezését hivatalosan a 2004-es isztambuli NATO-csúcsértekezleten jelentették be. Szerepét Boszniában az Európai Unió-irányította EUFOR vette át (EUFOR Althea) 2004. december 2-ától. Egy kis számú, körülbelül 250 fős amerikai erő Ratko Mladić háborús bűnös kutatásában is részt vett. Magát a szervezetet egy évvel később, 2005. december 2-án oszlatták fel. Természetesen Magyarország is tagja volt a szövetségnek, amelybe gyakorlatilag minden NATO állam küldött katonákat és nagyon érdekes hogy plusz 12 nem NATO tagállam is.

Az SFOR-nak több műveleti terület lett kijelölve, a megépett tank eredetije a Tuzla Többnemzetiségű hadosztály (Észak) (Multi National Division (North) MND(N) - amerikai, lengyel, orosz és svéd irányítású területen dolgozott.


Forrás: NATO/S.F.O.R archive


De tényleg ott volt ez a tank? Nem tudom.

A makett a Dragon USMC M1A1 Abrams (Heavy Armor) készletet, ami az 1:35 modern AFV sorozat tagja volt.
A szett érdekesége ugyanis, hogy a DRAGON készlete eredetileg IFOR felirattal jött ki, azzal a katonai akcióval, amely még az S.F.O.R elött volt.

A készletben alapvetően két verzió volt, az egyik verzió esetében egy USMC tankot lehetett megépíteni, amely olyan kigészítőkkel szerelhető, hogy a tank partraszálló hadműveleteket is képes volt teljesíteni. A leírásban ezek a kémények és egy öbölháborús festés szerepelt együtt. A másik verzió volt egy I.F.O.R matricás, terepszínű verzió.Forrás: amazon.com A katonák egy másik szett részei.Na ez adta az ötletet, és én ebből készítettem az S.F.O.R verziót. Nézve az akorri fotókat és azt a hatalmas mennyiségű technikát, amelyet a NATO országok odavittek, az S.F.O.R felirat nagyon változó volt, nagyon sokszor csak szedett-vedett formában volt felfestve. Néhány harci eszközön megtaláltam a S.F.O.R logo-t is, de ez az amerikai gépekre nem volt jellemző. Szóval a szett eredetileg I.F.O.R matricizással volt kapható, ebből készítettem S.F.O.R tankot.

Maga szett egyébként nagyon tetszett, imádtam vele dolgozni. Alapvetően gyári rajta minden, csak az antenna és pár kigészítő saját gyártmány a tankon. Feljavító, cserélt alkatrész nincs benne. Lehetett kapni egy DRAGON szettet amely az amerikai "tankos" katonákat mutatja, de én nem építettem meg ezekez hozzájuk. Igyekezet egy olyan tankot megépíteni, amely sokat járt járban, így a rajtamardt sár látszik több helyen, de az a hatalmas por is, amit az esős idő utánni napokon összeszedett. A koszolás valami ilyen állapotú járműre hajazott csak úgy, hogy elötte azér megvolt a sár. ( a képen egy M2A2, forrás: NATO / S.F.O.R archive ) Ezeken a kopott járgányokon alig látszodott a terepszín és lehetett látni, hogy hónapokig dolgoztak velük, sokkszor a szabad ég alatt folyamatosan.


Anno, azért nem kényeztett el bennünket az internet sem sebességgel sem tartalommal, így tv-ből és újságból is probáltam ötletet meríteni. És ez lett a végeredmény:
Azóta rengeteg M1A1 készletet lehet kapni és hihetetlen sok kegészítővel, maratással jelelentkeztek a gyártók. Ajánlom mindenkinek ezt a tipust összeépíte.


Építő: Kiss Tamás

Készlet: Dragon USMC M1A1 Abrams (Heavy Armor) Modern AFV series

Méretarány: 1/35


Ha van ilyen összeépített M1A1-ed küld el nekünk, és mi szívesen megjelentetjük, a rövid leírásoddal együtt!


758 megtekintés0 hozzászólás