• humgor

Most kezded a makettezést? 2. rész

Frissítve: 2020. dec 22.


Most kezednél makettezni? Néhány teljesen szubjektív gondolat erről a nagyszerű hobbiról illetve már néhány érdekes makett is kedvcsinálónak. Ez már a második rész -kezd az elsővel, ha azt nem olvastad!A cikkben minden csak ajánlás illetve vélemény, lehet, hogy az ellenkezője igaz.

Vagy még az ellenkezője sem.Az előző részben már már tárgyaltuk az előkészületek. Most egy kis kitekintés folytatásként, hogy milyen makettek érdekelhetnek.


Menjünk sorban:


Ha harci makettek érdekelnek, azon belül is a szárazföldiek, akkor talán az 1:35 - ös méretaránnyal érdemes kezdeni. Van kisebb is, az 1:72 - es, azt ki tudod próbálni, de kezdőnek egy nagyobb méretű - de nem túl bonyolít járgány talán jobb lesz. Ökölszabály, de ez sem mindig igaz, hogy az 1:35 arányban elkészült makettek részletesebbek.


Mi érdekel? A második világháború? A modern fegyverek? Apukád katona volt a Magyar Néphadseregben és szeretnéd a járgányait megörökíteni? Végig nézted az öbölháborút és minden ottani járgány kell? Döntsd el, nézz szét és vegyél egy "közepes" szettet. Na az meg milyen?


Nehéz megmondani, de az ár és a márka mutatja a fő csapásirányt. Egy Tamiya mindig jó irány. Ez természetesen egy saját vélemény - nincs mögötte szponzor. Igaz ez nem a legolcsóbb, de nem is a legdrágább márka. Kezdőként azért jó ez a japán gyártó, mert nagyon pontos és jó minőségű készleteket ad ki szinte mindig. Nyilván vannak ennél a gyártónál sokkal jobbak is és minden az adott készlettől is függ, de egy kezdőnek bátran ajánlom. Anno, amikor én magam elkezdtem 1990-ben makettezni, egy Tamiya készlettel kezdtem.


Közel 10.000 Ft környékén egy nagyon szuper 1:35-ös harci makettet tudsz már a neten venni, ha a Tamiya lenne a választásod, ráadásul több weboldalon tudsz vásárolni. Megnéztük egy átlagos magyar weboldalon átlag 200 Tamiya 1:35-ös harci jármű elérhető el, amely alapvetően tankokat, páncélozott harcjárműveket jelent. Néhány kiragadott példa:


Először is néhány szubjektív javaslat a II.-ik világháború makettjeiből Tamiya készletből:


1:35 Ger. SdKfz.181 PzKpfw.VI Tiger I E,

1:35 US Tank T26E4 Super Pershing,

1:35 Sov. Tank T-34/85


Ezek a tankok ikonikus részei voltak a nagy világégésnek. Az ajánlott készletek árban és minőségben is alkalmasak a hobbi elkezdéséhez. Rengeteg hátteret találsz a készletek kapcsán és a cikk írása idején több magyar webshopban is elérhetők voltak. A II.-ik világháború időszaka egy kedvelt téma a makettezők körében, mert rengeteg makett készült ebben a témában, később rengetek kiegészítő, figura is kapcsolható a témában.

Fotó: Tamiya


Fotó: Tamiya

Fotó: Tamiya


Van néhány érdekes makett a második világháború utáni hosszú időszakból. Ezek jellemzően a "Hidegháború" járművei. Lokális háborúk, konfliktusok járművei ezek. Korea, Vietnám, Afganisztán, stb. És itt jönnek be elsőként azok a járművek, amelyekkel életkorodtól függően akár személyesen is találkozhattál. Vagy mert valaki a rokonságban katona volt, vagy mert te, vagy mert te már nem, de gyerekkorodban még itt voltak.


1:35 US M4A3E8 Easy Eight Korean War,

1:35 Israel Tiran 5

1:35 Soviet Mainbattletank T-62A (1)Fotó: Tamiya

Fotó: Tamiya

Fotó. Tamiya

Modern fegyverzet ( kb 1990 ) óta. Itt a mostani fegyverzet, gyakorlatilag az elmúlt 30 év járművei vannak. Ezeket már láthattad a CNN-en, vagy akár több száz Youtube videóban. Ezek már itt vannak a NATO-ban, a Magyar Hadseregben, vagy éppen azokban a hadseregekben, amelyek a NATO ellen vannak. Olyan konfliktusok gépei, amelyek a napjaink konfliktusaiban harcoltak. Irak, Délszláv háború, Poszt-Szovjet kinfliktusok.


1:35 M109A6 Paladin Iraq War

1:35 JGSDF Light Armored Vehichle

1:35 BW MBT Leopard 2A5Fotó: Tamiya

Fotó: Tamiya

Fotó: Tamiya426 megtekintés0 hozzászólás