• humgor

Modern amerikai szállító egységek Magyarországon - egy kis referencia a festéshez. Fotó és videó.

Frissítve: 2020. dec 7.

2019-ben több hadgyakorlat is volt Magyarországon. A menetoszlopok Magyarország több autópályáján is végighaladtak, többek között az M5-is. A cikk végén video tartalom is van. Nézd meg, vagány a hang!


A Black Swan, azaz a Fekete Hattyú hadgyakorlatra június 2. és június 21. között került sor, amelyet a Magyar Honvédség mellett az Európában Állomásozó Amerikai Különleges Műveleti Erők Parancsnoksága, valamint az Európában Állomásozó Amerikai Szárazföldi Haderő Parancsnoksága szervezett. De gyakorlatilag egymást érték a hadgyakorlatok Magyarországon tavaly.


Annak, aki modern amerikai fegyverzetet épít mindig egy kicsit élmény egy ilyen menetoszloppal találkozni. Én az M5-ön értem utol egy ilyen menetoszlopot, amely ráadásul pont lekanyarodott Inárncsnál, így a benzinkútnál meg tudtam jobban vizsgálni ajárművek egy részét. Ez a menetoszlop a nehéz és a közép kategóriás szállítójárművek miatt volt érdekes. Készült egy videófelvétel menet közben is, természetesen az egyik utasom készítette, nem én.


A makettezők körében mindig nagy vita a festés. Hogy mennyire van egy járgány lekoszolódva vagy megkopva. Mennyire matt? Mennyire sérült? Ja és, hogy ott abban az időben az az alkatrész biztos nem lehetett ott... Ez nyilván egy parttalan vita, hiszen minden itt is az attól függ....

Na de akkor nézzük meg a példákat


Ebben menetoszlopban ugyanis háromfajta festés dominált. Pedig az oszlop minden tagja egyszerre, egy időben, egy helyen, egy hadgyakorlaton mozgott. A legtöbb jármű a háromszínű álcázó festést viselte, egy része a járműveknek ugyanakkor egyszínű zöld- vagy sivatagi festésű volt.dvmodel.com

Szóval, teljesen természetes, amikor valaki készít egy diorámát, és egymás mellé keveredik ez a három változat.


Na és milyen állapotban voltak? Mivel a felvételeken is látszik, hogy nedves esős volt az idő, a gépek vizesek voltak. És valahogy úgy tűnt, hogy mind mintha nemrégen lett volna újrafestve, mert kopott leharcolt járgány nem is lehetett látni. Nyilván az autópályára akkor sem jönnének fel tökig sarasan egy hadgyakorlat közben, de a minden jármű makulátlan volt. Több járművön jól lehetett látni, hogy át van festve, hiszen pár helyen vagy az eredeti festés maradt rajta, vagy az új festés sérülése miatt kilátszott. Jellemzően a sivatagi szinek kerültek elő itt -ott, ami mutatta, hogy ezek a járművek már jártak valamikor a Közel-Keleten is. A jó állapotú festés ellenére, volt olyan teherautó, amelyen komolyabb sérülést is lehetett látni, az is lehet, hogy nemrég sérült meg, de a legtöbb jármű nagyon megkimélt állapotú volt.


A következő képen látható M978 HEMTT teljesen egyszínű zöld festéssel rendelkezett.

A fülkén látszott két sérülés az ajtók alatt, ott egy kis rozsdásodást lehetett látni, amúgy a járgány eleje jó állapotban volt. Kicsit furcsa volt fent az a kék hordó a tartály elött, illetve több apró alkatrész és tartozék desert alapszínben pompázott. ( pl a kannák, vagy az antennára akasztott tartozékok.) Amúgy az egyik videón látszik egy citromsárga hordó is egy másik járművön. Ennek a járműnek ugyanakkor sérült volt a hátsó traktusa. Valószínűleg maga a tartály teste nem, mert akkor nem engedték volna ki a forgalomba, hiszen ez a tartályos folyadékszállító, 8×8 hajtásképletű tehergépjármű, mely elsősorban az elsővonalbeli járművek és helikopterek harcászati üzemanyag-ellátását hivatott ellátni, így az is lehet, hogy éppen tele volt a szállítótartálya,amely amúgy 9463 liter (2500 gallon) belső térfogatú. Mivel az M978-asból három verzió is létezik, M978, M978A2, és M978A2R1így bármelyikkel össze lehet futni.


dvmodel.com
A következő verzióban már egy terepszínű verzió látható, ahol a fülke terepszínű, de maga a szállítmány már nem.

Én M1120-nak azonosítottam. A jármű rakománya most éppen tartály volt, de nyilván az M1120-as darujával és rendszerével bármikor cserélhető. A fülke terepszínű, a tartály egyszínű és a pótkocsi is telejesen egyszínű zöld volt.


dvmodel.com

A következő képen már több jármű is látható, de ami nagyon érdekes, a HMMWV kereke.

Ritka az olyan elkészült makett, ahol az egyik kerék sivatagi színben van fent a járgányon, a többi meg feketében. Lehet, hogy a pótkerék került elő? Egyéként a cikk végén melléket videók küzött több olyan jelenet van, amikor egy-egy kerék sivatagi festéssel van fent egy teherautón, miközben a többi kontinentális festésű.


dvmodel.com
A következő verzió a terepszínű vontató és a sivatagi színű vontatmány esete.

A vontató egy FMTV családba tartozó közepes teherautó. Én ezt egy korai M1083-asnak azonosítottam. A menetoszlopban több olyan jármű vagy vontatmány is volt, ahol a terepszínű verzió és a sivatagi verzió keveredett. Volt például egy olyan nehéz teherautó, amely sivatagi festéssel volt, de a rakománya terepszínű volt - a videós mellékletben ez is látszódik.dvmodel.com

A következő példán kedvencem a citromsárga keréktámasztó ék.

Amúgy ez elvileg szabvány. Kicsit olyan hatása van, hogy " ide löjjetek". Nyilván élesben nem így lenne. A tűzoltó készülékek is érdekesen voltak letakarva. A kannák megint barnák. Amúgy nagyon sok teherautón meg az olive zöld keréktámasztók voltak. Ez a teherautó pedig a klasszikus egyszerű zöld targoncát szálított.


dvmodel.com

Az egyik jármű konténereket szállított, amelyek a fotón hasonló színűek voltak, de az egyik videóban látszik, hogy teljesen ektérő árnyalatok is léteznek.

Volt olyan nyergesvontató, amelyen 3 különböző színű konténer volt felpakolva, de volt olyan is, amelyen gyakorlatilag piros volt a konténer.
A videók:

Képek: Kiss Tamás

Videók: Kiss Tamás


A fotókon és a videókon a rendszámok és a felismerhető polgári autók retusálva vannak!

428 megtekintés0 hozzászólás