• humgor

MiG-21bis Zvezda, 1:72 - Csupor Béla munkája

Frissítve: 2020. dec 9.

Egy nagyon részletes történettel és egy profin dokumentált építéssel jelentkezünk Csupor Béla kapcsán. Na és egy nagyon jó személyes történettel. Kiemelten ajánjuk a cikk végén a fotógyűjteményt, mert nagyon jó inspirációt ad az építéshez.
Csupor Béla:Egy kis történelemmel kezdem. Életemben három elkülöníthető makettező-korszak volt. Az első még gyermekként,


amit Technokollal, temperával „összegányolt” KP makettek jellemeztek.

Ez egy olyan korszak volt, hogy a légvilágvégibb kisváros vasútállomásának újságosbódé kirakatában is MiG, Letov, Avia - összerakásra váró - makettek figyeltek az újságok között. Bizony! 😊 Ebből a korszakból nem sok maradt, csak az emlékek.

Másodszor a kilencvenes években jött el, Debrecenben megnyitott egy makettbolt, tele mindennel, ami szem-szájnak ingere. Persze akkor a kevés is sok volt.

Életem első Fujimi makettjét vásároltam ott, egy Stukát. Ebből a korszakból sem sok maradt, egy doboznyi, ma már vállalhatatlan repülő. Egyet már felújítottam, a többi a sorsára vár. Egy újságcikk maradt meg bennem ebből a korszakból, amely egy KP MiG-21 építését mutatta be, a szerzőt már nem tudom, az újságot sem, de a cikk máig emlékszem.


Rongyosra olvastam, hogyan tuningolta fel számomra csodás módon az egyszerű kit-et tejfölös doboz anyagával, drótokkal, „varázslattal”. Azóta nekem ezt jelenti a makettezés.

Harmadjára a kétezres évek elején hozta úgy a sors, hogy makettezni kezdhettem. Ez azóta is tart. Egyik – számomra fontos állomása – ez a makett.

Maga a készlet egyszerű, de nem putirán. Akkoriban nem volt nála jobb készlet a piacon, az R.V. még nem jelent meg, az Eduard csodái meg még a fasorban sem voltak. Kiegészítőkben sem volt sokkal nagyobb választék, jobb híján vásároltam hozzá egy PFM maratást. (Igen, tudom. Ezzel egyetlen köríves rúgással berepítettem a munkámat a What If kategóriába. 😊 )
Kerestem a neten szegecstérképet, referenciaképeket, majd hozzáláttam az építéshez. Kezdetnek a pilótafülke jellegzetes színét kevertem ki Gunze festékekből - az Eduard F-13-as kabin maratáson lévő színt használva referenciának -, majd következett az építés. A PFM maratásból csak a műszerfalat használtam fel, az oldalkonzoloknak megtartottam az eredeti Zvezda alkatrészeket.


A katapultülés eredetisége szenvedte meg a legjobban – de a lényeg a makettezés, ugye?


A sors fintora, ekkorra már több bis-hez való gyanta ülést is beszereztem ebben a méretben, de nem volt szívem felhasználni egyiket sem.


Maradt a korcs, félig KM-1, félig SZK-1 ülés.

A törzset kicsit kicsinosítottam némi szegecseléssel, valamint a szervízpanelek rögzítőinek imitálásával. A végső összeállításnál nem volt különösebb gond, néhány helyen kellett csupán tömíteni. Az alapozáshoz AK fehér alapozót használtam, a festéshez Gunze színeket. Végül is az orosz gépet választottam, talán mert a legelső MiG, amit élőben láttam, egy orosz gép volt a debreceni repülőtéren, bár az lehet, hogy MF volt, de hasonló színekben.A matricák felrakásával nem volt gond, igaz, nem is ad sokat belőlük a készlet. Következett a koszolás. Ehhez alapnak - hosszas kísérletezés után - a Gunze GX100 fényes lakkját használom, Leveling Thinner-rel hígítva.Piszok gyorsan szárad, és lerobbanthatatlan a felületről. A koszoláshoz AB olajfestéket használtam, ezt alig hígítva felkenem vastagon a felületre, majd némi száradás után törlőpapírral visszaszedem. A kényesebb helyeken fültisztítóval fejeztem be a felületet. Ez után jött a lezáró réteg, tudom, hogy a matt lenne az igazi, de én selyemfényűt használok, ha repülőkről van szó. Egyrészt, jobban megőrzi a színek mélységét, másrészt, könnyebb leporolni később, az időszakos takarításkor.


Szóval, ez a rövid története ennek a kis makettnek. Van még egy elkezdetlen dobozzal, ahhoz már van teljes, a típushoz és a maketthez való PART maratás, gyanta ülés, magyar matrica és szerviz feliratok, kabin maszkoló, vagyis minden, hogy újra megépítsem.

Építő: Csupor Béla

Makett: MiG-21bis

Gyártó: Zvezda,

Méretarány: 1:72
165 megtekintés0 hozzászólás