• humgor

Messerschmitt Bf 108 Taifun Eduard 1:48 Profipack - Csupor Béla

Ismét egy nagyon jó írással és egy szép repülő építéssel jelentkezik Csupor Béla. Egy korszakalkotó géppel.


Csupor Béla:


A makett eredetije korszakalkotó repülőgép volt. 1934-ben tervezte a zseniális mérnök, Willy Messerschmitt.

A Taifun négy személyes túragépnek, polgári célokra kifejlesztve, s elsőként a Challenge International de Tourisme versenyen mutatkozott be. Talán akkor még senki sem sejtette, hogy utóda – melyet az alapjain fejlesztettek ki -, a legendás Messzer, a világ máig egyik legismertebb harci repülőgépe lesz. Maga a Taifun a második világháború alatt is szolgálatban maradt, az Észak-Afrikai hadjárattól a Keleti Frontig mindenütt előfordult felderítő, futárszolgálati feladatokat ellátva.


Még az Indiana Jones filmek egyikében is látható, vadászgépként bőszen támadja a léghajón menekülő hősünket, ami szerintem szimpla butaság.

A dolog mögött az lehet, hogy a Bf 108-at Franciaországban sokáig gyártották még a háború után – persze más néven -, és egy ilyet könnyebb és olcsóbb is volt szerezni, mint egy restaurált 109-est.

Maga a készlet az általam kedvelt Eduard cég terméke. Vagyis, csak félig az övék, maga a készlet átvétel, hogy pontosan melyik cég makettje, azt bevallom nem tudom. Talán Hasegawa, de lehet hogy nem. A lényeg az, hogy szerintem ez ügyes üzletpolitika a csehek részéről, átvesz más cégektől maketteket, felturbózza kiegészítőkkel, és piacra dobja. Ellentétben más gyártók átvételeivel – ICM, Revell -, még az eredetinél is olcsóbban.


Ez a készlet is méltó a céghez. A kielégítő minőségű makett alap mellé kapunk fotómaratást, maszkolót, és jó minőségű matricát. Minden adott tehát, hogy egy szép gépet építsen az ember.

Eleinte a sivatagi festésű példányt akartam megépíteni, de aztán a magyar vonatkozású kamo és jelzések mellett döntöttem. Az Eduard szerint a gép eredetije magyar szolgálatban állt a keleti fronton 1942 és ’44 között.


Az összeállítással nem volt különösebb gond, talán a műszerfal behelyezése és a kabintető-törzs találkozása dolgoztatott meg egy kicsit jobban a kelleténél. A motort is elkészítettem, de mint oly sokszor, ebből sem látszik szinte semmi. De ott van, és én ezt tudom. 😊A szegecselést Z63-féle szerszámmal imitáltam.


Tudom, ez nagy vitákat kavar, kell-e, nem kell, mert az igazin sem látszik, de én ha csak tehetem, használom.

Szegecstérképet ma már nem nehéz találni az interneten, és különösebb plusz munkát sem jelent előrajzolni és „feltolni” a szegecssorokat, viszont jelentősen feldobja a makett felületét. De abban igazat adok az ellenzőknek, hogy a méretarányt figyelembe véve, még a 48-as maketteken sem kellene látszódnia a szegecssoroknak. Pláne, ha ha tudjuk, sokszor az eredeti gépeken is tömítették a szegecseket.Az alapozáshoz Gunze 1500 Surfacer-t használtam. Ezúttal nem használtam preshading-et, az alapszínek felfújása után – a festéshez az AK RC termékeket használtam -, azokat derítve alakítottam ki némi textúrát a festésen.Lakkréteg következett – Gunze GX100 -, majd a jelzések és feliratok felhelyezése után újabb fényes lappréteget kapott. A koszoláshoz Abt fekete és barna olajfestékből kevert félig sűrű réteget vittem fel a felületre, majd pár óra száradás után szárazon, papírtörlővel visszaszedtem.


A főfutókra drótokból fékvezetéket készítettem, majd az összeszerelés után AK Weathering termékekkel imitáltam a kerekekre, futóakna borításra ragadt, ill. a gép hasára felcsapódó sarat. A kipufogók füstjét fekete pasztellel utánoztam.

Végül selyemsényű lakkréteggel zártam az építést.


Szép kis gép, jó makett, a sok-sok Messzer 109-es mellé tiszteletből illik elkészíteni ezt a gépet is.
Készítő: Csupor Béla

Makett: Messerschmitt Bf 108 Taifun

Gyártó: Eduárd

Méretarány: 1/48

87 megtekintés1 hozzászólás