• humgor

Menekülés a pokolból - Vietnám

Frissítve: 2020. nov 7.

Készítő: Blazsek Attila

Makett: Dioráma

Méretarány: 1:35A fenti névvel vettem meg a két műgyanta figurát még a kilencvenes évek legvégén. A puritán csomagoláson már látszott, hogy "nemhivatalos" kiadásról (értsd. másolat) van szó, ami azért meglátszott a minőségen is.


Sajnos a gyártó kilétét azóta is homály fedi számomra, a korábbi tulajtól annyit sikerült megtudnom, hogy a kompozíció címe talán "menekülés a pokolból" volt. Viszont a téma és a figurák pózai etalonnak számítottak, el is készítettem a kornak megfelelő színvonalon és az akkori szintemen. Aztán jött néhány költözés, amit időről időre megszenvedett szegény. Tavalyelőtt került elő egy papírdobozból, ekkor döntöttem a felújítás mellett.

Az egyenruházat eredetileg a szokásos zöld dzsungelgyakorló lett volna, de nekem mániám ez a tigriscsíkos kamó. Tudom, hogy ennek elvileg kicsit szűkebb lenne a szabása, picit más a zsebek elrendezése stb., de éltem az alkotói szabadsággal, és egy LRRP (hosszútávú felderítő) felszereléssel és egyenruhával ellátott párost készítettem el. Az egyenruha Vallejo és Tamiya színekkel, valamint az AK uniform- filtereivel készült. Az álló figurának a bal karját egy baleset okán cserélni kellett, amit a Miniart 1/35 Afrika Korps tankszemélyzet készletéből oldottam meg. Az eredeti ugyanis sajnos lement a lefolyón, amikor a régi festést mostam vissza róla. Illetve a fekvő alak fejét is cseréltem, mert az általam birtokolt öntvényen úgy nézett ki, mintha egy tál spagetti lenne az arca helyén, véletlenül vagy szándékosan. Viszont én továbbra sem szeretnék csonkolt, halott vagy véres figurákat festeni. Ezért maradtak le a sebesültről a látványos sérülések is. A fej egyébként "Aliexpresses", csak 1/35-ös fejeket tartalmazó készletből van. Az eredeti gyártóról nincs információm.

Az eszméletlen katona rendfokozatai, illetve alakulatjelzése a Passion Models gyártó U.S. insignia & decal set matricalapjáról vannak. Anno az ejtőernyőseimhez rendeltem, de van rajta 4. gyalogezredes alakulatjelzés is, ahol Vietnámban ugyancsak széles körben alkalmaztak LRRP-ket.

A fegyverek az Eduard M16A1 Vietnam 1/35 műgyanta termékei, a hozzájuk tartozó hordszíjakkal egyetemben. A növényzet az AK lézervágott dzsungelnövényeiből és páfrány készleteiből van. Ezeket szórópisztoly segítségével Tamiya színekkel árnyékoltam úgy, hogy az a kompozíció fényviszonyainak megfeleljen. Az aljnövényzet és a lehullott levelek ugyancsak AK, a Beech Foliage Autumn elnevezésű termék - amit utólag színeztem ilyen vörösesbarna vietnámi-talaj színre.

208 megtekintés0 hozzászólás