MEGVAN A VÉGEREDMÉNY - egy makettező felmérés eredménye

Nem igazán volt Magyarországon olyan felmérés- mostanában főleg nem, amely megmutatná, hogy milyen a magyar makettező, mit szeret, mit nem szeret, vagy mennyi ideje van a hobbijára. De mi kíváncsiak voltunk.PÁR MONDAT A FELMÉRÉSRŐL:1, A felmérés egy hobbi, hobbi szintű felmérése volt, saját privát időből és költségből ( survio+), amelyet a dvmodel.com szervezett.

2, A felmérés nem reprezentatív és nem hivatalos közvélemény-kutatás volt, hanem annak kísérlete, hogy megpróbáljuk felmérni a magyar makettezők szokásait.

3, Semmilyen szervezet, cég, gyártó nem támogatta vagy befolyásolta a felmérést - ez saját kíváncsiságunk okán készítettük.

4, A felmérés egyáltalán nem volt tökéletes. Ki kellett hagyni pár kategóriát és látva az eredményeket, soha többé nem raknánk bele szabad szavas válaszadási lehetőséget. De erről majd később.

5, A felmérésről a survio ( a kérdőív felülete ) felület a végén riportot készít. Diagramokkal, adatsorokkal, stb. Ezeket használjuk fel a cikkben bemutatva a végeredményt.

6, Szeretnénk már itt az elején megköszönni azoknak, akik kitöltötték és/vagy építő visszajelzéséket adtak a kérdőívhez.A KÉRDŐÍV KITÖLTÉSÉNEK ADATAI:
883-an látogatták meg a tesztet, ami nagyjából tükrözi a várakozásainkat. Természetesen nem mindenkihez jutott el a felmérés híre, sok makettező nincs fent napi szinten a Facebookon vagy olvassa az oldalunkat. Nem tudjuk, hogy Magyarországon hányan maketteznek aktívan, nagyjából látjuk a magyar csoportokban a mozgást, ebből következtetve ez a szám ok. És azt sem lehet mondani, hogy azért ennyi, mert rossz volt a teszt, hiszen megnyitásig nem tudta senki előre milyen lesz a teszt. Nem mindenki vitte végégi a tesztet, a végén a rendszer 244 befejezett tesztet azonosított.BEFEJEZETT KÉRDŐÍVEKTehát 244-en fejezték be a tesztet. 639-en megnyitották, de nem fejezték be, így közel 30%-ék vitték végig. Látszik, hogy a kérdőív megjelenése után, aki akarta, az rögtön meg is nézte a felületet, az érdeklődés a kitöltési időszak elején volt nagy. Aki akarta, az viszonylag gyorsan végig is ment a teszten a kitöltők nagy része január 17.-e és 23-a között rá is ment a linkre.MIÓTA MAKETTEZEL?


Kíváncsiak voltunk, hogy mióta maketteztek.Ez a kérés már előrevetített a második kérdésre is a választ. Több mint 20 éve makettezik a kérdőívet kitöltők fele. Mi is ebbe a kategóriában vagyunk, ami egyrészt nagyon derék, másrészt meg mutatja a "bajt".


Ha a kérdőívet kitöltők fele, több mint 20 éve nyomja, akkor ezek már finoman is szólva nem mai gyerekek lesznek...

Szerencsére azért van utánpótlás, a válaszadók közel 18%-a több, mint 10 éve, közel 20%-a pedig több mint 1 éve imádja ezt a hobbit ráadásul a "több, mint 5 éve, de kevesebb mint 10 éve is hozott közel 9%-ot.

De a tendencia nem jó. Hát, a nagyon új versenyzők, hol vannak? A tesztben a "kevesebb, mint egy év éve" válaszok 3,7%-ot tettek ki, azaz azért a COVID alatt nem lettek milliók makettezők Magyarországon.HÁNY ÉVES A MAGYAR MAKETTEZŐ?


Nagyon kíváncsiak voltunk, hogy hogy néz ki a magyar makettező korfa.
Volt egy feltételezésünk a teszt előtt és beigazolódott. Nem tudom, lehet-e ezen majd változtatni, de Magyarországon a fiatalabb korosztályok kevésbe kapcsolódnak be ebbe a nagyszerű hobbiba. Persze vannak fiatalok, de a kérdőívet kitöltők közel 11%-a 51 feletti, és 33%-a 30 és 40 között van. Közel 40%-a idősebb, mint 40 éves ( 41-50 )


Összesítve ez azt jelenti, hogy jelenleg a tesztek kitöltők közel 84%-a harminc év feletti, de abból is nagyrészt inkább 40 feletti...


MELYIK A KEDVENC MAKETT GYÁRTÓD?


Na itt derült ki, hogy soha nem szabad olyan kérdést feltenni egy tesztben a szabad szavas kitöltést kíván.

Nem pötyögtük be a kérdőívbe a gyártókat, mert ennél a kérdésnél a megjegyzésbe beírtuk, hogy egy választ kérünk. Sajnos, ide volt aki több választ is beírt, de nem baj, mert ezeket a végén manuálisan is megnéztük. Az ide bemásolt ábra a tényleges szavazatokat egy százalékokat mutatja az élen. Ott, ahol valaki több választ is írt, azokat is figyelembe véve sem változott az arány, így a végeredmény sem, csak a válaszok száma volt több.
Nagyon érdekes a végeredmény. A Tamiya-t sejtettük. Azért is mert tényleg egy nagyon jó márka, meg azért is, mert egy régi márka. A Revell második helye viszont meglepetés lett, annak fényében is, hogy a legutálatosabb márka rangsorában is elől szerepelt. Na ez az a márka, ami nagyon megosztotta a szavazókat. Azután jöttek a többiek. Rengeteg márka felkerült a listára, és a lista vége felé hatalmas volt az olyan gyártók aránya, akik nagyon kevés szavazatot kaptak.
MELYIK A LEGKEVÉSBÉ SZERETETT MÁRKA?
Nagyon érdekes, mert a Revell ebben az első helyen végzett, a kedvenc márkák között meg a másodikban...Az igazán utált márkák is nagy szórást mutattak, és itt is volt több olyan válasz, amiben több meg lett említve, ezeket is figyelembe véve a végleges rangsor nem változott. Az Italeri - t a legtöbb csoportban nap szinten ekézik, miközben nekünk például saját tapasztalat, hogy a kamion makettek között rengeteg jó van. A Mistercradt, a Heller és az Airfix szerepelt vége a rosszak táborában kiemelten.KEDVENC FESTÉKMÁRKÁD?
Itt is Japán győzelem. Vallejo második hely és Revell harmadik. Nem volt lehetőségünk jobban szétszedni ezt a kérdést, de lehet, hogy egyszer végeznénk majd egy részletesebb tesztet erről, mert nagyon fontos a makettezés során a festék kérdése.MELYIK A KEDVENC MATRICA MÁRKÁD?Itt érdekes dolog jött ki, mert majdnem közel 40% azt mondta, hogy nincs neki. Ez azzal is összefügg, hogy vannak olyan makettezők, akik nem dobozból építenek. Azaz rengeteg kiegészítőt, plusz matricát használnak, vagy akár több donorból készítenek egy makettet. De rengeteg ember gyakorlatilag a makett doboza mellé csak a festéket és a ragasztót veszi meg. Ami jó hír, hogy a második helyen pedig egy magyar gyártó van.


A HAD sikere azért nagyszerű, mert gyakorlatilag az egyetlen magyar vonatkozású, makettel kapcsolatos gyártó, aki mérhető helyre került.
MELYIK A KEDVENC KIEGÉSZÍTŐ MÁRKÁD?


Ez a kérdés kapcsolódik az előzőhöz. Itt is sokan a "nincs" választ jelölték meg. Egyszerűen azért, mert sokan megveszik a makettet és arra van idejük és energiájuk, hogy abból egy szép makettet építenek, de ez bőven elég is. Itt az Eduard győzött, gondolom a sok repülős makettező miatt is, de ne szaladjunk ennyire előre.


MILYEN TÉMÁBAN ÉPÍTESZ A LEGGYAKRABBAN?


Nem tudjuk, hogy ha tényleg mindenkit aki aktívan makettezik, akkor mi lenne a válasz, de ebből a felmérésből az jött ki, hogy a legtöbben légi járműveket építetek.Itt több lehetőséget is be lehetett jelölni itt. A legtöbben harci helikoptereket és/vagy repülőket építenek, de közel ugyanennyien jelezték, hogy harci járműveket építenek.


Ez a két kategória adja ki Magyarországon az épített makettek több, mint 70%-át.


A polgári járművek messze lemaradva 12,8%-on lett a harmadik kategória. A felmérés után több kategória prominensei reklamáltak, hogy kimaradtak, de nem tudtunk mindenkit belevenni most a tesztbe, de majd legközelebb.
MENNYI IDŐT TUDSZ MAKETTEZÉSSEL TÖLTENI ÁTLAGBAN EGY HÉTEN?

A legtöbben kevesebb, mint 5 órát, de a második legnagyobb kategória volt az 5-10 óra hetente. Sajnos a makettező ellensége az idő, mert szerintem nincs olyan makettező, aki nem építene többet a mostaninál.

PÁR ÉRDEKES ADAT:


A felmérés riport felületén le lehet kérdezni "kontingencia" táblázatokat. Ilyen több kérdést össze lehet kapcsolni és kategóriákat képezni. Nagyon érdekes mutatja a makettező csoportokat a felmérés. A legérdekesebb ilyen táblázat, azt mutatja, hogy hány éves makettező heti hány órát makettezik.
Az átlag magyar makettező 31 és 50 közötti és hetente 5 óránál kevesebb időt tölt építéssel, de domináns még az ugyanilyen életkorú csoport is aki egy héten 5-10 órát tud a makettezéssel tölteni.ÖSSZEGZÉS:


A tapasztalatokat látva a következő teszt elkészítésénél már okosabbak leszünk, például nem hagyunk szabad szavas kitöltési lehetőséget, illetve ha a rendszer engedi majd több kategóriát is beleviszünk majd.


A jelenlegi átlag magyar makettező 40 feletti, hetente közel 5 órát ( esetleg max 10 órát ) makettezik és legfőképpen harci repülőt ( esetleg helikoptert ) és földi harci maketteket épít. A legtöbben ebből a csoportból imádják a Tamiya maketteket, festékeket, de például a legtöbbnek nincs kedvenc matrica gyártójuk, de kiegészítőben az Eduard az.

Nyilván nincs olyan hogy átlag ember, mert mindenki egyéni, de az adatok nagyjából mutatják a valóságot. Az elmúlt 30 évben bár hatalmasat fejlődött a makettipar, gyönyörű készletek jönnek ki, a festékekből hatalmas a választék lett. Olyan pigmenteket és "bemosókat" lehet kapni, amiket anno még otthoni körülmények között kellett létrehozni. Annyi Facebook csoport van van fent a neten, mint csillag az égen, és szuper webshop-ok szolgálnak ki bennünket. Régen megvenni egy jó kompresszort vagy egy jó pisztolyt? Miközben manapság bárkinek elérhető? DE...


De Magyarországon kevés fiatal kezd bele ebbe a hobbiba manapság. " Öregedik" és fogy a makettező társadalom, legalábbis a felmérésből ez jött ki.

Kiss Tamás


Ha véleményed van a témával kapcsolatban akkor akár itt a Facebook vagy Google azonosítóddal belépve, akár a Facebook oldalunkon jelezheted.

677 megtekintés0 hozzászólás