Makett festés. 2.-ik rész. Egy kis NATO.

Frissítve: jan 24

Ezen cikk alapja már megjelent az oldalukon tavaly. Ebben akkor azzal foglalkoztunk, hogy egy Magyarországon járt amerikai hadoszlopot elemezve a makettek festésével kapcsolatos véleményeket boncolgattuk. Most a témát még jobban részletezzük, a hivatalos NATO szabályokkal kiegészítve és pár ajánlással megspékelve. Szóval szárazföldi NATO festés.Fotó: Kiss Tamás dvmodel.com

BEVEZETÉS


A cikk alapja az a találkozás, amikor tavaly élőben tudtam egy olyan menetoszlopot megfigyelni és fotózni, amelyen amerikai haditechnika vonult fel. Annak, aki modern amerikai és/vagy NATO fegyverzetet épít mindig egy kicsit élmény egy ilyen menetoszloppal találkozni. Én tavaly az M5-ös autópályán értem utol a menetoszlopot, amely ráadásul pont lekanyarodott egy pihenőnél, így meg tudtam jobban vizsgálni a járműveket. Ez a menetoszlop a nehéz- és a közép kategóriás szállítójárművek miatt volt érdekes.


A makettezők körében mindig nagy vita a festés. A pontos színek? Mennyire van egy járgány lekoszolódva vagy megkopva? Mennyire matt? Mennyire sérült? Ja és, hogy ott abban az időben az az alkatrész biztos nem lehetett ott...

Ez nyilván egy parttalan vita, hiszen minden - itt is az attól függ....Az is kérdés, hogy pontosan milyen színeket használjunk, hiszen egy dolog a valóság meg egy dolog, hogy az adott maketten mit ír a gyártó illetve milyen márkájú festékben ajánlja fel. Nagyon érdekes az is, hogy az adott harcjárművet 10 napja festették, vagy már 10 éve. Mert nem mindegy...Fotó: Kiss Tamás dvmodel.com
Ebben menetoszlopban is háromfajta festés dominált. Pedig az oszlop minden tagja egyszerre, egy időben, egy helyen, egy hadgyakorlaton mozgott. A legtöbb jármű a háromszínű NATO álcázó festést viselte, de egy része a járműveknek ugyanakkor egyszínű zöld- vagy sivatagi festésű volt.


Fotó: Kiss Tamás dvmodel.com

A SZABÁLYOZÁS


Szóval, teljesen természetes, amikor valaki készít egy diorámát, és egymás mellé keveredik ez a három változat. Vagy ha egy makett elsőre nem pont úgy néz ki, mint ahogy gondolnánk.


Amint az amerikai hadsereg megkezdte az átállást a CARC festékre, megkezdte az átállást a NATO háromszínű álcájára is. A CARC" (vegyi anyagokkal szemben ellenálló bevonat) a poliuretán festékek alacsony fényű katonai változata, amelyeket speciálisan fejlesztettek ki. A CARC porozitása alacsony, ami megakadályozza, hogy a vegyi anyagok "beázódjanak" a festékbe és ez így megkönnyíti a fertőtlenítést. Ezt az új festési sémát az összes NATO szárazföldi erő használja, és egy alap zöld (USA szövetségi szabvány - „FS” - # 34094), egy barna (FS # 30051) és fekete megszakító sávból (FS # 37030) áll.


Az Army Regulation (AR) 750-1 nevű rendelet kimondja, hogy minden olyan taktikai járművet, amelynek bármely oldalán több mint kilenc négyzetméter terület van, háromszínű mintára festik. Ha nem áll rendelkezésre jóváhagyott minta, akkor az alap zöldet addig kell alkalmazni, amíg egy hivatalosan jóváhagyott minta rendelkezésre nem áll.

A szabályozás elég egyértelmű és nagyon központosította a járművek festését.:

Minden erdős vagy más zöld növényzet közelében közlekedő járművet, valamint néhány sarkvidéki és részben havas területet be kellett festeni a szokásos háromszínű álcázással. A teljesen havas környezetben üzemelő járműveket egyszínű fehérre, a sivatagi járműveket pedig homokra kellett festeni (FS # 33303), ez az öbölháború alatt barnára változott (FS # 33446). Más mintákat nem engedélyeztek használatra. Az egység elsődleges készenléti tervéhez legjobban illeszkedő festékrendszert kell használni; a festési sémákat nem kell megváltoztatni a gyakorlatokhoz sem. A CARC elfogadása véget vetett azoknak a napoknak, amikor az egységek és a legénység felelősek voltak az álcázási minta járművekre történő alkalmazásáért.Fotó: Kiss Tamás dvmodel.com


Az AR 750-1 a következőket mondja ki, hogy mentesek az álcázó mintázat festése alól:

 1. Berendezések, amelyek nem igényelnek nyílt területi elrejést

 2. Nem telepíthető berendezések és rögzített telepítési rendszerek

 3. Felszerelés, amelyet más szolgálatok vagy kormányzati szervek által megállapított szabályozás vagy politika szerint kell festeni.

 4. Különböző módokban szállítható rendszerek vagy elemek alkatrészei, amelyek többféle konfigurációban felépíthetők vagy összeállíthatók.

 5. Szállítható konténerek ( kivéve a fegyverrendszer részét képező rakétakonténerek )


Az 1991-es öbölháború előtt a legtöbb jármű már a NATO színeivel festett futószalagról jött le, a Sivatagi vihar alatt a termelés gyorsan átállt barnára.

A háború után a tervezett küldetés meghatározta a jármű festését, a beszerzési szerződések meghatározták, hogy a gyártás hány százaléka vagy milyen járműváltozatok lesznek "barnulva" és milyen kontingens festenek a 3 színű mintára. A szabályozás négy módszert adott az álcázási minta berendezésre történő alkalmazására; prioritás szerint és pontosságban sorolták fel őket:

Robotikus módszer: Automatizált robotprogramot használnak a zavaró sávok és tapaszok egyidejű alkalmazására. A négy módszer közül a legpontosabbnak, megismételhetőbbnek és kívánatosabbnak tartják, a gyártók széles körben használják. Amikor új mintaprogram jön létre, az tanúsítási folyamaton megy keresztül. A tanúsított programmal festett berendezéseket csak véletlenszerűen kell helyszíni ellenőrzésnek vetni.

Sablon módszer: Merev vagy puha sablonokat használ a színhatárvonalak megkeresésére és megjelölésére az elemen. A sablonok készülhetnek merev anyagokból, például fából vagy alumíniumból, vagy lehetnek rugalmasak, akár műanyag lemezekből. A felszerelést először alapzöldre festik, majd a sablont gondosan ráhelyezik az elemre, és a körvonalat krétával vagy vaskővel követik. Ezután a festő kitölti a körvonalat a megfelelő színek felhasználásával. Ezt a módszert pontosnak és megismételhetőnek is tekintik. A robotprogramhoz hasonlóan, ha egy sablonkészlet elkészül és hitelesítésre kerül, a pontosság érdekében csak véletlenszerű helyszíni ellenőrzésekre van szükség.

Vetítési módszer: Ahogy a neve is mutatja, a CPP rajzok fóliáit vetítik a festendő tárgyra, és a mintát kézzel rajzolják rá. A sablon módszerhez hasonlóan az elemet előre zöld alapszínnel festik. Ezt a módszert pontatlannak és következetlennek tartják. Akkor célszerű használni, ha a festendő elemek száma kicsi, és a robotprogram vagy a sablonok kifejlesztésének költségei nem igazolhatók. Minden vetítési módszerrel alkalmazott mintát ellenőrizni kell, véletlenszerű mintavétel nem megengedett.

Manuális módszer: A manuális módszer visszanyúlik a minták szabadkézi rajzára az alapzöld szín fölött, a CPP rajz felhasználásával. Ez a legkevésbé kedvelt módszer, és csak végső megoldásként használható. Ismét minden mintát meg kell vizsgálni, véletlenszerű mintavétel nem engedélyezett.

VEGYES SZÍNŰ JÁRMŰVEK?

Az Öböl-háború idején és azon túl a CARC egyik érdekes mellékhatása a "javító alkatrészek" színének problémája volt. Amint a járművek beléptek az öböl térségébe, sokan kapkodóan "sárgásbarna" színűek voltak. De a javítási alkatrészek és tarozékok többsége zöld maradt, így a jármű első látása furcsa zöld motorháztetővel, kerékkel vagy ajtóval stb. Nem volt ritka látvány.

Ebben a menetoszlopban sem...

Az egységek közül sokan a Sivatagi vihar után elhagyták az öböl térségét, és visszatértek Európába, hogy közvetlenül a Balkánon helyezkedjenek el, hogy támogassák a szerbiai (SFOR) és a koszovói (KFOR) műveleteket. Mivel az egységszintű festés nem volt megengedett, és a hadsereg leltárában sok alkatrész már NATO koddal festett volt, sok keveredés történt. Irakban és Afganisztánban nagyjából hasonló a helyzet.


JELÖLÉSEK A JÁRMŰVEKEN

Az egyik jelentős változás a NATO háromszínű "CPP-jének" elfogadása következtében következett be, és már nem a fekete volt az egyetlen szín a jelölések alkalmazásában. A jelölés színét az alkalmazott alapszín határozza meg. Ha az alapszín barna 383 vagy zöld 383 volt, akkor a jelöléseket fekete színnel kellett alkalmazni (FS 37030 vagy 37038). Ha az alapszín fekete, akkor a jelölések zöldek 383, és amikor az alapszín fehér vagy barna 686 volt a jelöléseket a Brown 383-ban kellett alkalmazni.

Mint bármi más, sok kivétel volt, sok egység sárgásbarna téglalapokat festett járműveire, és ezekre helyezte a jelöléseket, ez a gyakorlat bizonyos tengerentúli területeken megengedett annak érdekében, hogy megfeleljenek a járművek lökhárítóinak számáról szóló nemzetközi megállapodásoknak.


Szóval az, hogy egy adott amerikai jármű éppen hogy néz ki a valóságban, sok mindentől függ:


 1. Már az új szabvány szerint festették?

 2. Milyen alkatrészekkel javították?

 3. Mikor festették?

 4. Mikor festették újra?

 5. Milyen előélete volt?

 6. Milyen szabvány szerint gyártották?

 7. Milyen időjárási körülmények vannak éppen?

 8. Milyen sérüléseket szenvedett?

 9. Hol szolgál?


És a pontos színekröl. Csak gondoljatok bele a következőbe. Ha egy festék 10 napja van fent, vagy 10 éve...Fotó: Model-Miniature

A VALÓSÁG


Akkor nézünk a festéseket. Milyenek voltak? Na és milyen állapotban voltak a járművek? Mivel a felvételeken is látszik, hogy nedves, esős volt az idő, a gépek vizesek voltak. Állapotra kopott, leharcolt járgány nem lehetett látni, de sérülteket igen. Nyilván az autópályára akkor sem jönnének fel tökig sarasan egy hadgyakorlat közben, de a minden jármű makulátlan volt. Több járművön jól lehetett látni, hogy át van festve, hiszen pár helyen vagy az eredeti festés maradt rajta, vagy az új festés sérülése miatt kilátszott. Jellemzően a sivatagi színek kerültek elő itt -ott, ami mutatta, hogy ezek a járművek már jártak valamikor a Közel-Keleten is. A jó állapotú festés ellenére, volt olyan teherautó, amelyen komolyabb sérülést is lehetett látni, az is lehet, hogy nemrég sérült meg, de a legtöbb jármű nagyon megkímélt állapotú volt.


A következő képen látható M978 HEMTT teljesen egyszínű zöld festéssel rendelkezett.

A fülkén látszott két sérülés az ajtók alatt, ott egy kis rozsdásodást lehetett látni, amúgy a járgány eleje jó állapotban volt. Kicsit furcsa volt fent az a kék hordó a tartály előtt, illetve több apró alkatrész és tartozék desert alapszínben pompázott. ( pl a kannák, vagy az antennára akasztott tartozékok.) Amúgy az egyik videón látszik egy citromsárga hordó is egy másik járművön. Ennek a járműnek ugyanakkor sérült volt a hátsó traktusa. Valószínűleg maga a tartály teste nem, mert akkor nem engedték volna ki a forgalomba, hiszen ez a tartályos folyadékszállító, 8×8 hajtásképletű tehergépjármű, mely elsősorban az első vonalbeli járművek és helikopterek harcászati üzemanyag-ellátását hivatott ellátni, így az is lehet, hogy éppen tele volt a szállítótartálya,amely amúgy 9463 liter (2500 gallon) belső térfogatú. Mivel az M978-asból három verzió is létezik, M978, M978A2, és M978A2R1így bármelyikkel össze lehet futni.


Fotó: Kiss Tamás dvmodel.com

A következő verzióban már egy terepszínű verzió látható, ahol a fülke terepszínű, de maga a szállítmány már nem.

Én M1120-nak azonosítottam. A jármű rakománya most éppen tartály volt, de nyilván az M1120-as darujával és rendszerével bármikor cserélhető. A fülke terepszínű, a tartály egyszínű és a pótkocsi is telejesen egyszínű zöld volt.


Fotó: Kiss Tamás dvmodel.com

A következő képen már több jármű is látható, de ami nagyon érdekes, a HMMWV kereke.

Ritka az olyan elkészült makett, ahol az egyik kerék sivatagi színben van fent a járgányon, a többi meg feketében. De teljesen életszerű a valóságban. Egyébként a cikk végén melléket videók között több olyan jelenet van, amikor egy-egy kerék sivatagi festéssel van fent egy teherautón, miközben a többi kontinentális festésű.


Fotó: Kiss Tamás dvmodel.com
A következő verzió a terepszínű vontató és a sivatagi színű vontatmány esete.

A vontató egy FMTV családba tartozó közepes teherautó. Én ezt egy korai M1083-asnak azonosítottam. A menetoszlopban több olyan jármű vagy vontatmány is volt, ahol a terepszínű verzió és a sivatagi verzió keveredett. Volt például egy olyan nehéz teherautó, amely sivatagi festéssel volt, de a rakománya terepszínű volt - a videós mellékletben ez is látszódik. Ennek nyilván a szabályozás és a logisztika is az oka.Fotó: Kiss Tamàs dvmodel.com

A következő példán kedvencem a citromsárga keréktámasztó ék.

Amúgy ez elvileg szabvány. Kicsit olyan hatása van, hogy " ide löjjetek". Nyilván élesben nem így lenne. A tűzoltó készülékek is érdekesen voltak letakarva. A kannák megint barnák. Amúgy nagyon sok teherautón meg az olive zöld keréktámasztók voltak. Ez a teherautó pedig a klasszikus egyszerű zöld targoncát szállított.


Fotó: Kiss Tamàs dvmodel.com


Az egyik jármű konténereket szállított, amelyek a fotón hasonló színűek voltak, de az egyik videóban látszik, hogy teljesen eltérő árnyalatok is léteznek. A szabályozás szerint lehetnek is bármilyenek.

Volt olyan nyergesvontató, amelyen 3 különböző színű konténer volt felpakolva, de volt olyan is, amelyen gyakorlatilag piros volt a konténer.Fotó: Kiss Tamás dvmodel.com

MAKETTEK FESTÉSE


A megismert alapok alapján alapvetően tehát a festendő makett kinézete függ attól, hogy mikor gyártották, milyen szabvány alapján festették, jellemzően hol vetették be, hol javították, és a makett elkészülésének időpontjában " hány éve szolgál "


Szinte minden gyártó a maketteken igyekszik ezeket figyelembe venni, és sok gyártó egy konkrét egységet mutat az összeszerelései útmutatóban, konkrét festéssel és matricával, amit a neten le is tudunk a legtöbbször ellenőrizni.


A koszolás és "időjárásítás" esetében én a középút híve vagyok. Ebben a menetoszlopban, de a legtöbb helyen is általában jól karban tartott járművek vannak. Vannak sérülések, kopások, de a legtöbb jármű jó állapotban van. Ott ahol pedig éppen háborúban, vagy bevetésen van egy eszköz, nem tud 2-3 év alatt annyira "szétmenni" hogy gyakorlatilag roncs legyen. Nyilván kiétel egy sérült, leégett jármű, ami éppen találatot kapott, vagy vannak olyan helyzetek, amikor extrémen koszos.


A festékgyártók is reagáltak az egyre nagyobb NATO festési igényre. Szinte minden gyártó kínál festékeket, filtereket, bemosókat és effekteket kimondottan a NATO modern ( háromszínű ) járműveire. A cikk elején látszódik egy szett, amit én is használok, az AK egy NATO szettje ( weathering set ) , amely egy filtert és bemosót tartalmaz és egy olyan effektet, amellyel nedvesség "csíkokat", nedvességet lehet imitálni kimondottan ilyen harcjárművön.


Ha a gyártó olyan festékben adja meg a kódokat, amelyeket mi nem használunk, érdemes az átváltásnál jobban szétnézni, mert a tapasztalatom az is, hogy nem mindig adja ki... volt már olyan, hogy a festéket átváltva más sort kapunk, mint ahogy azt az átváltott gyártó ajánlja. Pl a Tamiya NATO festékek esetében is...


Fontos még különvenni a jármű és a személyzet festésének a kérdését, de ez már egy másik téma.


A videók:

Képek: Kiss Tamás

Videók: Kiss Tamás


A fotókon és a videókon a rendszámok és a felismerhető polgári autók retusálva vannak!