• humgor

Makett festés - 1. rész. A folyékony króm és az "ezüst".

Frissítve: 2020. nov 19.

Nagy kérdés volt még 20-30 éve, amikor autókat és kamionokat készítettünk, hogy egy-egy fém alkatrészt, vagy króm elemet, hogy festünk be, vagy egy-egy ilyen keretet vagy csikót hogy képzünk le. Azután megjelentek a festék tollak a makett gyártók kínálatában is. Most két tollat szeretnék összehasonlítani. A termékek beszerezhetők Magyarországon is.


1, Folyékony króm.
Hatalmas találmány. Aki épít régebbi járműveket, amelyek tele voltak krómmal, annak több dolog miatt is érdemes beszerezni. Több olyan makett van ( pl AMT makettek) , ahol maga az alkatrész eredetileg is krómmal van legyártva. De így meg sokszor, ha az öntőkeretről szeded le, akkor az elem megsérül, a króm felület lejön és nagyon csúnya lesz. Itt sokat segít egy ilyen termék. De nyilván ott is, ahol még festeni kell vele. Olyan helyeken érdemes használni, ahol más technika nem biztos hogy hatásos. Pl. ablakkeretnél, díszcsíkoknál, stb. Illetve olyan helyen, ahol a valóságban is magas fényű króm hatást kell elérni. Több méretben is kapható, ráadásul van olyan gyártó, aki olyan terméket ajánl, ami utántölthető.
2, Fém hatású tollak - PX21, ezüst


Több olyan alkatrész is van, amelyet szépen úgy lehet megoldani, ha fém hatású tollalt használsz. Itt azért nehezebb a használat, mert itt is több gyártó van és keverednek a fogalmak és a színeket. Az sem mindegy, hogy az adott fém a valóságban pontosan milyen anyag is. Itt a képen látható kipufogó elemekre egy olyan uni paint markert használtam, amely talán egy 50’-es évekbeli amerikai autó színe lehetett, de ezzel 100%-osan nem vagyok megelégedve.


Amit még érdemes megnézni, hogy az adott szeköz milyen méretben kerüljön megrendelére. Több gyártónál ugyanis rengeteg fajta vastagság rendelhető, ami a filc által rajzolt vonal vastagságát jelenti.


A termékek beszerezhetők magyarországi webshoppokban.

154 megtekintés0 hozzászólás