• humgor

Maga meg mit csinááál???!! BTR-80 Szabadszállás, Kovács András munkája

Frissítve: 2020. dec 16.

Ismét egy nagyon szép építést közlünk le Andrástól, illetve egy nagyon jó sztorit a dioráma építésének előzményéről.
Kovács András:Ez egy igazán nagy projekt. Nem is méretileg (45x30 cm), inkább összetettségében, bonyolultságában volt nehéz. Több mint 2 évig építettem, de megérte! 🙂 Először is azt szeretném leírni, hogy miért?


1997-ben Szabadszálláson voltam katona, az elsők között vonultam a kiképzőközpontba. Mi voltunk a kísérleti nyulak, még semmi sem volt kiforrva, elég sok érdekes dolgot tapasztaltunk.

Például annyira szervezetlenség volt, hogy az első héten tornaruhában voltunk, tornacipőben, mert nem kaptunk bakancsot, gyakorló nadrágot sem (novemberben). Aztán mikor végre meglett a ruházatunk több mint egy hónapig nem adtak cserét, olyan koszosak voltunk, hogy a mindig csütörtökönként érkező elöljáróknak nem mertek minket megmutatni! A zöld gyakorló ruhánk megállt volna a sarokban a saját lábán!


Ezek az emlékek jutottak eszembe, amikor elkezdtem tervezgetni a szabadszállási katonaélményeknek szentelt diorámám képét! BTR-80-ast mindenképpen akartam bele rakni a képbe, hiszen ezzel lőttem is, kézigránátot is dobtunk belőle és volt olyan, hogy a deszant térben kuporogva vittek ki minket a tankosra (gyakorló térre)! Meghatározó élmény volt! 🙂

A kínai Trumpeter BTR-80-as makettjébe fogtam bele, amibe már gyárilag elkezdték a belső berendezést kialakítani, én meg folytattam – sok munkával!


A festetlen képeken látszódik, hogy a világosszürke alkatrészek a gyáriak, a többi mind saját munka.


Fotó: Kovács András dvmodel.com

Fotó: Kovács András dvmodel.com


Fotó: Kovács András dvmodel.com

Fotó: Kovács András dvmodel.com

Fotó: Kovács András dvmodel.com

Fotó: Kovács András dvmodel.com

Fotó: Kovács András dvmodel.com


Természetesen nem csak a belsejét kellett feljavítanom, hanem a külsőnek is úgy kell kinéznie, mint az igazinak! A többi makettemnél is úgy csinálom, hogy szépen végigmegyek a páncélos testén és minden alkatrészt az igazival megegyezővé alakítom. Ez így történt itt is, a szürke a gyári, a többi saját, vagy fotómaratás.Fotó: Kovács András dvmodel.com

A terep kialakítása is emlékek és fényképek alapján történt. Amikor gyalogosan kutyagoltunk a tankosra, körülöttünk hobbi földek voltak mindenütt, egy kis búza, kukorica, hereföld (lucerna), gyümölcsös, stb.. A tankos pedig egy nagy füves puszta, bokrokkal, kevés árnyékot adó fával.


A kukorica legyártása elég időigényes munka volt, esténkét munka után faragtam a tengerit! 😉

Forrasztóónból van a szára és a levele pedig sima vízfestékkel festett nyomtató papírból kivágva kisollóval. A nyárfa pedig a munkahelyem mellett van, azt próbáltam leutánozni. Rézdrótból, barna késtapaszból és vasutas levél szóróanyagból áll.

Azt szerettem volna megmutatni, hogy mi feslett, kopott zöld gyakorlóban katonáskodtunk, a piacon pedig már ilyenkor is lehetett kapni a vadonatúj, 4-színnyomásos katonai gyakorló ruhát! Ezért találtam ki a kis traktor pótkocsiján ülő paraszt bácsit, akinek a ruhája ilyen piacon vásárolt!


A kis traktor története is érdekes. Ültem a piros lámpánál és elzötyögött előttem egy ilyen kis szerkezet! Egyből megtetszett és eldöntöttem, egy ilyen kell nekem is! Megrajzoltattam a modelljét és 3D nyomtatóval ki lett nyomatva.Sok munka után kész lett a saját kis traktorom, a világon elsőként! (Azóta a Balaton Modell kiadta a terveim alapján!)


A platóra pedig olyan cuccokat akartam rakni, mintha a bácsi a kis kertébe menne permetezni. Permetező, víz, mérges doboz (benne az igazi permetezőszerek kicsinyített dobozaival), benzines kanna, horoló kapa, műanyag bevásárlókosár a boltból, benne metszőolló, fűrész és apukám elmaradhatatlan szőlőbe járós szódásüvegje – e nélkül nem indulhattunk el kapálni sose! 😉

A dioráma összeállítása következett, megvolt a BTR-80-as, a kis traktor – benne a sok retró cuccal –, kialakításra került a terep is a kukoricafölddel és a nyárfával, már csak a figurák hiányoztak.


Kreáltam egy történetet a diorámámhoz:
Szabadszállás „TANKOS” (gyakorlótér) mellett vagyunk.


A BTR-80-as harcjárművel kiérkezett a terepre a lövész-szakasz kézigránát dobást gyakorolni a BTR-ből, ezért van a napi ellátmányuk a belsőben (kenyér, gyíkhús konzerv, víz). A katonák elmentek gyakorlatozni, a BTR sofőr öreg katona pedig a jól megérdemelt ellátmányát falatozza. A járművet a fa árnyékában parkolta le és „vigyázza” a kereszteződést, nehogy betévedjen valaki a HONVÉDSÉGI TERÜLETRE! Viseltes kopott, feslett zöld gyakorlóban van, bezzeg az öreg paraszt – aki a hobbi kertjébe tart – a kis traktoron feszít az új, piacon beszerzett, négy színnyomásos terep gyakorlóban! A törzs meglepi a katonát, pedig már kezdte jól érezni magát.

A paraszt bácsika figurájánál is kellett átalakítanom, faragnom a műgyantát, de próbáltam természetesnek tűnőre csinálni a mozdulatot. A szalmakalap a nyári, hobby kerti munkák elmaradhatatlan kelléke.


Készítő: Kovács András

Dioráma: Maga meg mit csinááál???!! BTR-80 Szabadszállás

Makettek: Trumpeter BTR-80, egyedi feljavításokkal és saját építésű traktor.

Méretarány: 1/35
1668 megtekintés0 hozzászólás