M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS) - Desert Storm - 30 Years. 2-ik rész

Egy nagyon érdekes járművet mutatunk most be az emlékezős sorozatunkban. 30 éve történt zajlott a Desert Storm, ennek kapcsán veszünk sorra pár érdekes harcjárművet. Az M270 érzetre nincs annyira a köztudatban, mint amilyen nagyon elterjedt volt anno harcászatban. Nagyon jó dioráma alap ez a harci jármű, mert több állásban meg lehet építeni, akár kezelőszemélyzettel együtt. Bemutatjuk nektek az M270-est és az azzal kapcsolatos estleges makett lehetőségeket.Fotó: Kiss Tamás dvmodel.com


A KEZDETEKAz M270 MLRS ( Multiple Launch Rocket System, magyarul nagyjából: „ összetett rakéta-sorozatvető rendszer”) egy páncélozott, önjáró, rakétavető-rendszer, melyet első körben az amerikai hadsereg és NATO szövetségesei számára fejlesztettek ki a Vought Corporation mérnökei. A fejlesztést 1977 szeptemberében kezdte meg a Boeing és a Vought Aerospace és az első elkészült modelleket 1982 augusztusában szállították le. A NATO-szövetségesekkel, köztük az Egyesült Királysággal, Franciaországgal és Nyugat-Németországgal konzultáltak a projekt kapcsán, ezek az országok már korábban önállóan akartak hasonló rendszert létrehozni, a fejlesztést segítve beszálltak a projektbe.

AZ ELSŐ DARABOK


Az első egységek 1983. március végén álltak szolgálatba és a rendszert nagyon széleskörűen alkalmazták a világban, gyártották az az USA-ban és Európában is a NATO tagállamok (Gyártó Lockheed Martin, Diehl BGT Defense, Aérospatiale) Nagyjából 1300 darab készült el a 23 év alatt, több mint 700 000 "rakétával" együtt. A gyártást hivatalosan abbahagyták 2003-ban, azóta fejlesztések vagy átalakítások történnek csak. Ezt a rakétarendszert bevetették mindkét Öböl-háborúban és Afganisztánban is ahol a gyakorlatban jól használható és hatásos eszköznek bizonyult. A jármű Cummins VTA903, V8-as dízelmotorral meghajtott 500 LE teljesítményt leadó lánctalpas jármű (gyakorlatilag egy átalakított Bradley alváz), a fő fegyverzet pedig alapban egy M269 Launcher Loader modul volt. A modulok kiosztásán az idők során változtattak, az első szériában nem 2 osztott szekció volt, hanem három. Az eszközt nagyjából 20 hadsereg alkalmazta (és alkalmazza) a világban, alapvetően olyan hadseregek amely NATO tagok, vagy főleg amerikai fegyverzetet működtetnek.


AZ OKOKA fejlesztéshez több ok is vezetett, de az egyik legfontosabb az volt, hogy az 1970-es évek elején a Szovjetunió egyértelmű előnyben volt az amerikai és a NATO-erőkkel szemben a rakétatüzérség terén. Az akkori szovjet hadsereg ( és a Varsói szerződés tagállamai ) nagy számú, teherautóra szerelt többféle rakétavetővel rendelkeztek, ráadásul nagyon sok rétű feladatkörökben. Ezzel szemben az amerikai ( és NATO, Izrael, stb ) tüzérségi erők az ágyútüzérséget részesítették előnyben. Ez a gondolkodásmód az 1973-as Yom Kippur háború nyomán kezdett megváltozni, amelynek során magas volt a veszteségek aránya, a szovjet haditechnika miatt, hogy a NATO-nak át kellett gondolnia ezt a harci szegmenst újra.

AZ MLRS SZEREPEM270 Multiple Launch Rocket System egy nagyon automatizált önrakodó és öncélzó rakéta rendszer, amely egy nagyon modern tűzvezérlő rendszert tartalmaz, amely integrálja a jármű és a rakétaindítási műveleteket. A többszörös indító rakétarendszert (MLRS), korábban General Support Rocket System (GSRS) néven, az amerikai hadsereg hadosztályának és hadtestparancsnokainak rendelkezésre álló ágyúfegyverek kiegészítésére tervezték, hogy nagy mennyiségű tűzerőt szállíthassanak nagyon rövid idő alatt a megfelelő helyre, mostoha körülmények között is.


A HATÉKONYSÁGA vezetőfülkéből való kilépés nélkül a három fős személyzet (sofőr, lövész és szakaszfőnök) tizenkét MLRS -rakétát tud lőni kevesebb, mint 60 másodperc alatt. Az MLRS a "shoot and scoot" elvet alkalmazza, ami nagyjából azt jelenti, hogy lövés után gyorsan helyet változtat. ("Lőj és fuss"). Maga a működése félelmetesen hatékony és látványos. Akár 56km/h sebességgel haladva megkeresi azt a zónát, ahonnan a rakétákat tudja indítani, majd kilövés után azonnal visszacsukja a rakétavetőt és gyorsan elhagyja a helyszínt. Nagyon gyorsan lehet a rendszert újratölteni, gyakorlatilag pillanatok alatt el is tudja hagyni a helyszínt, ahol muníciót kapott, és tud egy új helyet keresni a kilövésre.


VÁLTOZATOK


Több változat is szolgál (szolgált) az M270-es. A változatok lényege a alapvetően a rakétarendszer átalakítása, frissítés vagy új feladatra kialakítása volt, azzal, hogy a tűzvezérlő rendszert fejlesztették. Voltak még átalakítások a test kapcsán is, amelynek az volt a lényege, hogy a jármű védelmi képessége növekedjen. Nem sorolunk fel minden verziót, a jelentősebb frissítések közül 3-at emelünk ki.


Az M270A1-es az Egyesült Államok hadseregének, majd később több más államnak szóló 2005-ös frissítési program eredménye volt. A fejlesztés tartalmaz egy továbbfejlesztett tűzvédelmi rendszert (IFCS) és egy továbbfejlesztett indító mechanikus rendszert (ILMS). Ez jelentősen gyorsabb indítási eljárásokat és új típusú lőszerek kilövését tette lehetővé.


A M270B1 egy brit hadsereg frissítése, hasonló az A1-hez, de tartalmaz egy továbbfejlesztett páncélcsomagot is, amely jobb védelmet nyújt a legénységnek az IED-támadások ellen.


MARS2 / LRU az M270 európai frissítése volt Németország, Olaszország és Franciaország bevonásával. A MARS2 egy új tűzvédelmi rendszerrel (EFCS - European Fire Control System) van felszerelve, amelyet az Airbus Defense and Space tervezte. Az EFCS lehetővé teszi az M31, M31A1, M32, AT2 és 110 mm-es rakéták kilövését, de az M26, M26A1 és M30 rakétákat nem, annak biztosítása érdekében, hogy teljes mértékben betartsák a kazettás bombákról szóló egyezményt. A makettek között is megjelenik ez a verzió.


A RAKÉTARENDSZERRŐLAz évek során rengeteg rakétával és több rakétarendszerrel szerelték a járművet. A makettek nagy része M26-os rakétákkal szerelt járműveket takar. Harci körülmények között a legelterjedtebb az M26-sos és annak változatai voltak. M26 – DPICM-rakéta (Dual-Purpose Improved Conventional Munition, azaz „kettős célú javított hagyományos töltény”) 644 darab M77 típusú un. "résztöltettel", 23 km-os hatótávolsággal. M26A1 – Megnövelt hatótávolságú rakéta (Extended Range Rocket, ERR), 45 km-es hatótávolsággal és M85 "résztöltetekkel". M26A2 – M26A1 M77 "résztöltetekkel".

AT2 – SCATMIN rakéta (Scatterable Mine, azaz aknaszóró) 28 harckocsiaknával és 38 km-es hatótávolsággal. Egyesült Királyság, Franciaország, Németország alkalmazta ezt.DESERT STORM 30'


Hatalmas lehetőség volt az USA hadseregének az első Öböl-háború, mert rengeteg harci új harci fejlesztést itt tudtak kipróbálni élesben, nagyon sok esetben először- harci körülmények között, éles bevetésen. Gyakorlatilag ugyanez igaz az M270-re is, hiszen itt vetették be először. Mindegyik rakéta 644 kettős célú továbbfejlesztett hagyományos lőszert vagy DPICM - gránátot szállított, amelyek D-cellás elemekként funkcionáltak, felülről nejlonhurokkal. Az M270- eseket úgy tervezték, hogy ezekből a rakétákból kevesebb mint egy perc alatt mindet kiszórjanak. Akár 30 ezer hektárnyi területen - 7728 kis robbanótöltetet terítettek le.....


A rakétákat az ellenség mélyére lehetett lőni - robbanótöltetek millióit lőttek ki nagy páncélozott járművek csoportjaira - anélkül, hogy az amerikai erőknek valaha is az ellenséges terület közelébe kellene kerülniük.

Hatalmas rombolást végeztek. Az iraki hadsereget, a katonákat sokkolóan érte az "acéleső". A rossz nyelvek szerint ugyanis így nevezték azt a jelenséget, amikor egyszer csak az évből több ezer " acéldarabból" álló "eső" hullót és éppen gajra vágta az adott iraki páncélos egységet. Felfoghatatlan erős hatása volt ezeknek az eszközöknek. Egy viszonylag gyorsan közlekedő jármű, kevesebb mint 1 perc alatt úgy megszórta a tőle akár 20-30 km-re mászkáló iraki egységeket, hogy azt sem tudták mi történt. Majd ez a járgány bárhova elmehetett egy kis utánpótlásért és egy teljesen más helyről újra teleszórhatót hatalmas területeket...Egy ilyen eső után ráadásul a megmaradt alakulat azon is el kellett gondolkoznia, hogy hogy hagyja el a területet....hiszen sokszor nagy kiterjedésben az is meg volt "szórva".


AZ ELLENTMONDÁSOKSok elemzés készült arról, hogy ezek a harci eszközök milyen hatékonyak voltak. De állandó vita is kísérte a létezésüket. Nagyon sok elemzés azt állította, hogy nagyon hatékony ez a módszer, nagyon nehezen veszi be az ellenség gyomra azt, hogy valahonnan a derült égből megszórják őket illetve elaknásítják a területet. Sokan ugyanakkor pont erre a nagy területi szórásra panaszkodtak, arra, hogy rengeteg fel nem robbant rakéta maradt egy ilyen "szórás" után, ráadásául feleslegese pazarlás volt egy területet így beteríteni.
A MAKETTEK


A magyar makettező körökben mintha mostanában nem lenne "divatos" ez a harci jármű. Talán azért, mert sosem volt magyar állományban egy sem, illetve főleg az Öböl -háború és Afganisztán kapcsán már lecsengett a történet. Arra a felhívásra, hogy jelentkezzen az, aki már összerakott ilyet - nem jelentkezett senki- de lehet, hogy csak nem látta a felhívást a pár illetékes. Az egyik legismertebb kit, a SANGHAI DRAGON készlete ( 1997 ) Anno én is ezt vettem meg ezer éve. A készlet nem mai "csirke" egy M26-os rendszerrel szerelt M270-est tartalmaz. Az eredeti készlet 1992-ben került kiadásra, megjelent anno Dragon és Italeri csomagolásban is, ezt követte az 1997-es elég jó - készlet. A festési útmutatóban két járművet ajánl fel összerakásra, az egyik egy Öböl háborús festés az 1st Calvary egységből, a másik pedig egy 42nd Field Aritelly Brigade festéssal, amely a rajz szerint éppen Európában szolgálhatott.
Egy jelentősebb változás akkor jött el amikor a Bundeswehr Mittleres Artillerie Raketensystem MARS -e is megjelent, természetesen a Revell kezei közül. A cikkben már irtunk erről a verzióról, ez a makettben is tükröződik, mert új alkatrészeket kapott, amivel ezt a speciális változatot lehetett megépíteni.

A Trumpeter is kijött a tipussal 2016-ban. A Mittleres Artillerie Raketen System (MARS) elvileg teljesen új szerszám, majd Finland/Netherlands M270/A1 Multiple Launch Rocket System ( kiegészítésekkel) M270A1 Multiple Launch Rocket System - US, új elemekkel és M270/A1 multi-barrel rocket system, amely norvég matricákkal jött ki. Leágazásként egy érdekes M4-es is kijött: M4 Command and Control Vehicle (C2V)


Magyarországon a cikk írása pillanatában a Trumpeter készletekből volt fent a négy verzió, de szinte mindenhol csak rendelhető státuszban, egy helyen volt az egyik verzió készleten. Akciósan néhány verzió már 22.000Ft környékéről megrendelhető de a jellemző átlagár 25.000 Ft környékén van. A dnmodels.com-on kapható több maszkoló is a típushoz, de nagyon drágán.


És ha körbe akarjátok sétálni virtuálisan, akkor néhány ötlet: