Lamborghini Veneno - Fujimi 1:24 - Kovács Ádám

Kovács Ádám egy szuper sportkocsi építésével jelentkezett. Az autó eredetije Bemutatásakor 4 millió dolláros árcímkével rendelkezett, ami minden idők egyik legdrágább szériagyártású autójává tette. Nagyon érdekes építés.A Lamborghini Veneno egy limitált kiadású, nagy teljesítményű sport autó. Az Aventador alapjaira építve, a gyártó ötvenedik évfordulójára készült 2013-ban. Bemutatásakor 4 millió dolláros árcímkével rendelkezett, ami minden idők egyik legdrágább szériagyártású autójává tette.

A motor az Aventador fejlesztett változata. A 6,5 literes, V12-es, 740 lóerős motor, 690Nm-t ad le 5500-as fordulaton.


A Veneno egy versenyautó prototípus, amit utcára terveztek. Az autó elejét a maximális levegőáramláshoz és leszorító erőhöz tervezték. A kerékívek újratervezése szintén a leszorító erőt szolgálta. A sima alváz a levegő áramlásának töretlenségét segíti. A nagy méretű szénszálas hátsó szárny egy központi uszonnyal kapcsolódik az autóhoz és három irányban állítható. A 20 és 21 colos felnik turbina-szerű dizájnja segíti a karbon-kerámia fékek hűtését.

A Veneno formatervezése nagy ugrás az előző modellekhez képest. Sport prototípusok és verseny autók ihlették. Az Y formájú elemek az Aventadorról vannak, míg a hátsó kerékívek egészen a Countach-hoz nyúlnak vissza. Az extrém aerodinamikai elemek erősítik az autó versenypályás karakterisztikáját.

Lamborghini csak 5 példányt készített a Veneno kupéból: egyet gyári tesztelésre (Zero), egyet a gyári múzeumba és hármat eladásra (egy zöld, egy fehér és egy piros). A kupén kívül 9 roadster változat készült. A Zero autó Grigio Telesto (medium grey) színben készült, két oldalán olasz trikolór matricákkal.


Terveim között szerepel az összes Lamborghini autó típusát megépíteni, amit makettben kiadtak. Ennek egyik fontos állomása a Veneno. Azért hangsúlyoznám a fontos szót, mert nem hinném, hogy lenne ennél extrémebb és egzotikusabb autójuk. Lenyűgözőnek találom a formatervét, ami rettentően modern és futurisztikus, mindeközben elegáns és erőteljes.

Egyetlen gyártó készített belőle kitet, méghozzá az autó bemutatásának évében. Három változatban adták ki a készleteket: egy alapot, egyet teljes motorral, és egy deluxe kiadást. Szerettem volna én is teljes motorral építeni, azonban egy sima változatot is egy évig tartott beszereznem, így megelégedtem ezzel.


A Fujimit én jó gyártónak tartom. Bizonyára ezen a ponton sokan már vitába szállnának velem, azonban az én véleményem csak javult miután ezzel az autóval végeztem. Egy brutálisan jó készletnek tartom, bitang jó illesztésekkel. Sorja szinte nem létezik rajta, a tervezése pedig szinte tökéletes. Megkockáztatnám, hogy vetekszik egy mai Tamiya kittel.

Gyakorlatilag a készlet fele kaszni elem, vagy terelő, beömlő, rács, stb. Könnyedén ez volt az eddigi legbonyolultabb kaszni amivel dolgom volt, és a rengeteg törés és forma lépten nyomon megnehezítette az építést. Mindazonáltal mindenhol pozícionálók és pöckök, segédvonalak segítették a munkámat, köszönhetően a Fujimi előrelátásának.

Nagyon ritkán követem az előírt gyári színkombókat, így most is igyekeztem egy kis saját ízt adni a történetnek. A fehérben öntött kasznit Green Stuff World fekete fényes alapozóval fújtam, majd AK Extreme Metal Stainless Steel lett az alapszín. Erre Green Stuff World Holografikus festék került, ettől látható néhol egy kis szivárvány a szürkén. Először próbáltam ki a Mr. Color GX100-as lakkot, amit aztán Tamiya pasztákkal políroztam. Meg kell mondjam nagyon jónak találtam a lakkot, és a jövőben is fogom használni.


A beltér tiszta feketeségét próbáltam feldobni egy kis pirossal, szintén nem gyári, de szerintem így jobban mutat. A felnik gyárilag szintén feketék, én AK Extreme Metal Chrome-ra fújtam őket, így növelik a kontrasztot.


Egy dolog zavart a készletben, mégpedig a matricák vékonysága. Számomra túl könnyen szakadtak. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb hiba amit elkövettem, hogy a gumikat külön matricáztam, és nem egyben a felnivel. Ennek következtében a gumi matricák több helyen szakadtak az összerakásnál, a jövőben erre figyelnem kell. Mondanám, hogy rendes volt tőlük, hogy a rengeteg piros csíkot matricaként mellékelték a kitben, de nem tudom ki az aki nekiállna őket mind matricaként felhajtogatni az élekre, én nyilván nem.


Ami szintén furcsaság, mellékeltek ablak maszkolókat, azonban kivágni nekem kellett őket. Lehet csak számomra furcsa, de még ilyennel nem találkoztam. Őszintén szólva a "motorral" nem sokat foglalkoztam, mivel csak egy formázott lapról beszélünk, amiből aztán nem látszik semmi.


Összességében egy rendkívül jó készletnek tartom, és nagyon örülök, hogy nekiálltam. Végig az járt a fejemben, hogy mennyire betegek lehetnek ezek az olaszok, hogy ilyen formákat tudnak összehozni. Ismét sokat tanultam, nagyon élveztem, és kétlem, hogy ennél bonyolultabb kasznival összehozna a sors. Ha netán mégis, akkor biztos bátrabban fogok belevágni.


Készítette: Kovács Ádám - Taurus Model Workshop

https://www.facebook.com/TaurusModelWorkshop

Makett: Lamborghini Veneno

Méretarány: 1:24

Gyártó: Fujimi

298 megtekintés0 hozzászólás