• humgor

Haditechnikai rendszerváltás Magyarországon – makettező szemmel. 1 rész. A szárazföldi harcjárművek.

Frissítve: 2020. dec 7.

Igyekszünk bemutatni azokat az eszközöket, amelyek mostanában vagy a közeljövőben érkeznek a magyar hadsereghez, amely gyakorlatilag a következő időszakban egy haditechnológiai rendszerváltást fog végrehajtani. Igyekszünk felkutatni, azokat a maketteket, amelyeket pedig mi tudunk építeni ez kapcsán. Ha van ötleted, írd meg nekünk, belevesszük a a készülő anyagba! Elsőként a szárzazföldi fejelesztéseket vizsgáljuk meg.Fotó: MH 25. Klapka György Lövészdandár Facebook oldala
A 2017-ben indult Haderőfejlesztési program keretében a Magyar Honvédség a közel 40 éves eszközállományát cseréli le olyan modern eszközökre, amelyek egy sokkal komolyabb védelmi képességre teszik képessé az országot.

A következő eszközök beszerzése történt meg vagy történik meg a szárazföldi haderőben:


LYNX gyalogsági harcjármű ( 218 db )

2020. augusztus 16-án a magyar állam szerződést írt alá a német Rheinmetall céggel Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására Magyarországon. 2020. szeptember 9-én 218 Lynx gyalogsági harcjármű lett megrendelve amiből 172 Magyarországon lesz előállítva.Fotó: gyári KF 41-es verzió a rhenmetall-defense weblapjárólPANZERHAUBITZE 2000 önjáró löveg ( 24 db )

Magyarország 24 darabot rendelt meg 2018.december 19-én.


A Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) a német KMW fegyvergyártó vállalat önjáró lövege, amely a cég termékinformációi szerint a konvencionális küldetések mellett az aszimmetrikus hadviselésben is bevethető, mint indirekt harcászati támogató eszköz. Többek közt a horvát, német, görög, olasz, litván, holland, katari katonaság üzemeltet Panzerhaubitze 2000-eseket, hozzájuk csatlakozik Magyarország, ha meg is érkezik a megrendelt 24 fegyverrendszer. A megrendeléstől számítva akár néhány évig is eltrathat, míg legyártják és szállítják a fegyvereket.

Fotó: KMW gyári fotó (kmweg.de)

POLARIS MRZR könnyű taktikai jármű ( 12db )

Már használatba vette az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Műveleti Dandár a nemrég átadott MRZR 4 típusú ultrakönnyű taktikai járműveket. Az amerikai gyártmányú gépekről szakmai körökben úgy vélekednek, hogy azok szinte bármilyen tereppel megbirkóznak.


Fotó: gyári fotó a polaris katonai weblapjáról a 4 üléses verzióról

LEOPARD 2A4 harckocsi ( 12 db )

Már ott vannak Tatán a Klapka György Lövészdandárnál ezek a harcjárművek

Fotó: MH 25. Klapka György Lövészdandár facebook oldala

LEOPARD 2A7 + harckocsi ( 44 db )

A LEOPARD 2 A7 + kiemelkedő teljesítményét a védelem, a mobilitás, a kezelhetőség és a tűzerő optimális kombinációjának köszönheti. A LEOPARD 2 optimális irányíthatósága a jármű személyzetének egyedülálló szimbiózisán és a legkifinomultabb technológián alapul. Az elsődleges és másodlagos védelem folyamatos továbbfejlesztése megvédi a személyzetet és a felszerelést a legmodernebb típusú lőszerektől és fenyegetésektől is. 18 nemzet fegyveres erői használják, akik több mint 3500 darabot tartnak hadrendben.

Fotó: KMW gyári fotó ( kmweg.de)

A légi fejlesztésekkel a következő cikkben foglalkozunk.


H225M közepes szállítóhelikopter ( 16 db )

H145M könnyű szállítóhelikopter ( 20 db )

AIRBUS A319 ( 2db )

DASSAULT FALCON 7X csapatszállító repülőgép ( 2db )

ZIN kiképző repülőgép ( 8db )Fotók: minden fotó forrása a fotó alján jelölve!257 megtekintés0 hozzászólás