• humgor

Emlékszel még rá? Egy kis AMT történet

A 90'-es években megjelent a Tamiya, Revell, Heller, Hasegawa és Italeri makettek mellett egy amerikai gyártó AMT nevű márkjának pár járgánya a magyar boltokban.

Nagyon sokan, akik polgári járműveket (is) építünk, a 90'-es években a Tamiya makettekkel kezdtük. Ezek a makettek teljesen pontosak és fantasztikusan kidolgozottak voltak, én személyesen soha nem találkoztam rontott Tamya készlettel. Amikor a többi "személyautós" makettgyártóval dolgoztam ugyan már voltak már pontatlanságok, de szép maketteket lehetett összerakni. Igaz még viszonylag szűk mezsgyén mozgott a téma, mert főleg japán modelleket és fontosabb érdekesebb európai autókat lehetett megvenni makettben, és tudtuj melyik gyártótól mire számíthatunk. Az AMT ekkor jött be a piacra a 90-es években az 1/25-ös amkerikai járgányaival. A boltban már azzal kitünt, hogy a doboza teljesen más alakú volt ezeknek a maketteknek, mint a megszokott makett dobozforma. Azóta a márka a Round 2 LLC-hez került (round2models) amely cég az USA-ban rengeteg más márkával is foglalkozik így gyárt die-cast modelleket de több makett márkát is visznek: AMT, MPC, Polar Lights, Lindberg. A weblapot böngészve ezek is érdekes dolgok. Most már tudom, honnan van annyi amerikai UFO-s makett. :)

Az AMT maradt az autós makett márka és Magyarországon, hazai webshopban is beszerezhető neten. Na de milyenek is ezek a makettek?

Ez egy kicsit olyan, mint a szerelem. Kialakul, lobog, nem is tudod megmagyarázni miért - mert vannak néha rosszabb napok is - de hát a szerelem az szerelem.

Mert nem minden makett adta ki anno ezekből a mekttekből. Anno több AMT makettet is összeraktam, volt ami nagyon tetszett, szépen kidolgozott makett volt, de volt amin csak a fejemet ráztam. A kedvencem az, amikor a króm alkatrészeket az AMT eleve "kromozottan" adja. Igen ám, de amikor leszed az öntőformáról, akkor a gyönyörű fényes króm hatású lökhárító, vagy díszléc vagy bármilyen alkatrész ott fekszik a makettezőasztalon két sérült résszel, amely az öntőformáról leszedéskor keletkezik. Mert hát ugye az öntőformát kinyomják, majd bevonják ezzel a gyönyörű "krómmal". Meg a precízség. Hát nem teljesen japán minőség. De amúgy... olyan amerikai autókat adnak ki, amelyek máshol nem igazán jelennek meg, bár az igényt már a Revell is kezdi kielégíteni, amióta az USA-ban is ban komolyabb leányvállalata. Az AMT készletek hiresek még a arról is, hogy sok készletnél akár 3 esetleg négy verzióban is összerakhatod, így egy picit minden makett egy kicsit eredeti, külön feljavítók nélkül.


AMT 1963 CHEVY IMPALA SS 1:25 SCALE MODEL KIT

Az én általam anno összeépített Impalát nem találtam meg, de ez egy hasonló készlet több javítással és modosítással, lehet, hogy egyszer ebbe is belevágok.Ehhez a készlethez új alkatrészek lettek fejlesztve, más a tűzfal, radiátor, egyedi motorháztető és egyebek. A nyitható motorháztető megmaradt és több fajta felniből lehet választani. Új matricák. Na és vintage stílusú AMT csomagolás Don Greer új illusztrációival.


Ez volt, amit én összeépíttem a 90'-es években. Érdekes, hogy rengeteg AMT model esetében a fényszoró nem átlátszó burából volt, hanem meg kellett festeni, így ezen a régi Impala-ámon is.

AMT 1994 FORD F-150 LIGHTNING PICKUP 1:25 SCALE MODEL KIT


Az AMT-nél ezt az új szettet kvázi gyöngyszemként aposztrófálják. Ezt az ikon olyan egyedi funkciókkal látják el, mint a könnycsepp alakú felnik, az egyedi és stilizált első és hátsó lécek, a kagylóülések és még sok más. Az eredtei szetett felújjították, nyitható motorháztető, egyedi első és hátsó lökhárító, csillogó króm "villám kerekek", ővített matrica és persze vintage stílusú AMT csomagolás.


Tehát ez a szett is megújjult amióta megépítttem. Hiába telik az idő.... Én anno fiatal koromban jó ötletnek gondoltam egy oroszlános matricával kiegészíteni, amit egy Italeri kamionos szettről szedtem le. Ma már nem tenném, de azt sem, hogy felrakom azokat a kétes színű oldalmatricákat, amiket egy Italeri kamionos szettből szedtem ki. Ez volt, amit én összeépíttem a 90'-es években:
És most mi jön? Egy 58'-as Edsel Pacer.


356 megtekintés0 hozzászólás