Egy profi útmutatás víz létrehozásához diorámához -Novák Máté

Máté egy nagyon profin fényképezett és megírt anyagot készített a vízépítés kapcsán - szépen pontokba szedve.

Novák Máté:


1.


Első lépésként azt a részt ahova a vizet szánjuk, le kell szigetelni. Erre a legegyszerűbb mód a vizes faragasztó


2.


Utána egy "falat" kell felépíteni körbe a leendő víz köré. Erre a célra plexit szoktam használni és faragasztóval rögzítem. (azért faragasztóval mert jól szigetel, nem szivárog át rajta a gyanta és a művelet után könnyű eltávolítani). Nem muszáj plexit használni, de mindenképpen olyan valami kell aminek van tartása. Cellux az nem jó, mert a gyanta minimálisan zsugorodik a cellux nem tart, beszívódás keletkezne.
3.


Száradás után a plexi belsejét be KELL fújni szilikonspray-el! Ez nagyon fontos, mert ha ezt nem tesszük meg akkor a gyanta úgy hozzáköt a plexihez hogy nem lehet leszedni. Erre a célra háztartási boltban kapható szilikonspray-t használok. A márka szerintem mindegy, a lényeg, hogy egy csúszós felületet hozzunk létre.
4.


A víz kikeverése egyszerű: két komponensű gyantát használok (ezt éppen 2:1 arányban kell összekeverni), színezni pedig egy nagyon kevés akril festékkel (Pl Vallejo) vagy pigmenttel lehet. Lassan keverjük, hogy minél kevesebb levegő kerüljön bele. Miután a helyére öntöttük a gyantát, pár óráig érdemes néha-néha ránézni és a felszínre kerülő nagyobb buborékokat eltávolítani.5.


Minimum 24 órát hagyni kell a gyantát hogy teljesen megkössön, utána le lehet műteni a plexit. Ahogy írtam, a gyanta minimálisan zsugorodik, ezért van ez a jelenség hogy körben "felfut" a plexire. Ezt a részt száradás után szikével könnyen el lehet távolítani és a későbbiekben teljesen el lehet tüntetni. Előfordul hogy a gyanta kicsit beszivárog az alap és a plexi közé, vagy épp a plexi karcos volt és ez a gyantán is meglátszik.


6.


Ezért körbe kell csiszolni az egészet egyre finomabb papírokkal, majd polírozni.

7.


Utolsó lépéseként Vallejo Water Texture-val kialakítom a víz fodrozódását


138 megtekintés0 hozzászólás