Csernobil dioráma építése. Egy friss haláleset kapcsán.

Frissítve: feb 1

78 éves korában meghalt Nikolai Antoshkin, aki kulcsszerepet játszott Csernobilban a katasztrófa idején a mentési munkálatok megszervezésében. Egy kis makett ajánlóval jövünk a téma kapcsán.Fotó: MMK

1986-ban, 9 évesen éltem át a Csernobili katasztrófát. Mint legtöbben akkor, boldogan játszottunk azt követő napokban a suli udvarán. Aki akkor élt, tudja, hogy mennyire titkolták az egészet. Aki meg nem, az el sem tudja képzeli milyen idióta volt akkor a világ a kommunizmusban, hogy hogyan kezelték a katasztrófát...


Tavaly nagy hírverést kapott ez a szomorú esemény az HBO minisorozata kapcsán. Amikor olvastam a kritikák kommentjeit, rögtön a meg is találtam a legdurvábbat, amikor is egy huszonéves srác a következőket kommentelte: " Nagyon jól összerakták ezt a sorozatot. Olyan hiteles, hogy akár ez élőben is megtörténhetett volna".


Hát, barátom, rossz hírem van....meg is történt.

Az idiotizmust, ami ahhoz vezetett, hogy ez az egész katasztrófa megtörténjen, a "hősök" beavatkozása követte, a katasztrófa után rengetegen mentek menteni. És meghalni. Pár napja halt meg az egyik ikonikus szereplője az eseménynek Nikolai Antoshkin személyében (1942. december 19.– 2021. január 17.) Ő volt annak az egységnek a parancsnoka, ami az atomerőmű felrobbanása után keletkezett tűz eloltásáért felelt. Mivel Antoshkin is ott volt a helyszínen, ezért nagy mennyiségű radioaktív sugárzásnak volt kitéve.


Ő szerencsére túlélte, nem úgy mint több ezer katona, rendőr, tűzoltó vagy éppen egyszerű polgár.

A legrosszabbul az elsőként beavatkozó tűzoltók, rendőrök, mentősök majd katonák - a földi személyzet járt. Pár makett és kiegészítő létezik a katasztrófa kapcsán, ezeket tekintjük most át. Természetesen nem csak ezek szolgáltatnak jó alapot, hanem gyakorlatilag minden olyan szett, ami olyan járművet tartalmaz, amely az akkori Szovjetunióban fellelhető volt a hivatalos szerveknél. Szóval ötletadóként egy pár makett.


Pripjat City Sign / MMK

Fotó: MMK

Fotó: MMK

Chernobyl#1. Radiation Monitoring Station / ICM:


Fotó: ICM
Fotó: ICM
Fotó: ICM
Fotó: ICM
Fotó: ICM
Fotó: ICM
Fotó: ICM
Fotó: ICM
Fotó: ICM

Chernobyl#2. Fire Fighters / ICM:


Fotó: ICM
Fotó: ICM
Fotó: ICM
Fotó: ICM
Fotó: ICM
Fotó: ICM
Fotó: ICM

Chernobyl#3. Rubble cleaners


Fotó: ICM
Fotó: ICM
Fotó: ICM
Fotó: ICM

Chernobyl#4. Deactivators / ICM


Fotó: ICM

Fotó: ICM
Fotó: ICM

Fotó: ICM
Fotó: ICM


ZiL-131 KShM / ICM


Fotó: ICM


ZiL-131 MTO-AT / ICM


Fotó: ICM

AC-40-137A / ICM


Fotó: ICM


ZiL-131 Emergency Truck / ICM


Fotó: ICM


ZiL-131 with Soviet Motorized Rifles / ICMFotó: ICM

Trumpeter Russian URAL-4320 makett


Fotó: Trumpeter

Trumpeter Soviet UAZ-469 All-Terrain Vehicle


Fotó: Trumpeter

Hobby Boss Russian KrAZ-260B Tractor with CMAZ/ChMZAP-5247G semitrailer


Fotó: Hobby Boss

RAF Latva 22031 Balaton Modell


Fotó: Balaton Modell