• humgor

Cseh remekek 2.-rész

Folytatjuk a TATRA sorozatot. Most a 815-ös jön.


Sorozatunk második része a TATRA 815 családról szól, amely rengeteg kivitelben készült pályafutása során. A járművek 4x4, 6x6, 8x8, 10x8, 10x10, 12x8 és 12x12 változatokban voltak kaphatók, számos kialakítással, felépítménnyel és speciális változatokkal. Léghűtéses és folyadékhűtéses motorok egyaránt megjelentek anno, teljesítményük 230–440 kilowatt (310–590 LE) között mozgott. Sokan a Tatra 813 utódjaként tartották számon, de ez csak részben igaz, mert a 148-as utóda is volt sok mindenben. Ez a típuscsalád is nagyon gazdag és szerteágazó típusválasztékkal és fülketípussal rendelkezett.


Az első részből kiderült, hogy egy nyári megmozduláskor bukkantam rá ezekre a teherautókra, amelyek egy forgalomtól elzárt területen végeztek munkálatokat - közel Szegedhez. Ezeket a vasakat trélerekkel hozták a helyszínre, és ott dolgoztak egy komolyabb földrendezésen. A 148-as ikont már kiveséztük, most jön a 815-ös, ami részben utódnak is nevezhető.


Hihetetlen, de a TATRA cég idén ünnepelte 170.-ik évfordulóját.A 815-ös és leszármazott modelljei a cseh kamionos versenyző, Karel Loprais hatszoros győzelemhez vitték a Dakar-ralin. Az első makettező (szerű) élményem is ezzel a DAKAR teherautóval volt. Biztosan sokan emlékeztek még erre. Én is összeraktam:
A 815-ös legtöbb változata része volt az utcaképnek Magyarországon. Milyen modellekben tudjuk megszerezni? A weben igen sok kit található. Nem minden elérhető jelenleg. Az MMK nevű gyártó készletei tűnnek a legjobbnak. A hivatalos weboldalokun több változata is megvan a teherautónak 1:35-ben.


TATRA 815 VVN 8x8


Nagyon érdekes makett a 815-ös VVN 8x8-as verziója. Az MMK oldalán 117 Euroba kerül.


Fotó: mmk gyári


Fotó: mmk gyári

Fotó: mmk gyári

Fotó: valka.cz

A másik makett gyártója is az MMK. Ez a verzió a VT típusjelet viseli. Nagyon érdekes, hogy a szett US ARMY matricákkal is rendelkezik. Igen, hiszen ez az ATC kapcsán tényleg eljutott az USA-ba.


Fotó: mmk gyári

Fotó: mmk gyári

Fotó: mmk gyári

Fotó: mmk gyári


Fotó: mmk gyári


342 megtekintés0 hozzászólás