BMW M635CSI - Knápik Balázs

Frissítve: feb 1

Balázs építésére úgy akadtunk, hogy egyszer az egyik csoportban egy Mercedes 600 SEL építése kapcsán rengeteg "kollégától" tanácsokat kapott. Majd egy építésénél megmutatta, hogy megfogadta azokat.
Igyekszünk olyan makettezőket is bemutatni az oldalon akik még a szárnyaikat bontogatják. Kíváncsiak lettünk, hogy most hogy alakult a tapasztalatok alapján a BMW.


Knápik Balázs:


Ezt a darabot két okból vettem meg. Egyszer ajánlották, hogy izgalmas készlet, másodszor pedig a BMW-nek ez talán a legszebb modellje. Egyik nap egy ismerősöm mutatott egy bronz színű példányt és szerelmes lettem bele.

Tudtam, hogy bonyolult lesz. De mikor nekiálltam előkészíteni a darabokat jöttem rá, hogy ez miért is izgalmas készlet. Ahogy Peter Griffin mondja; "Naaa! Naaa! Naaa! Álljunk csak meg!". Csak a keretről levágás és igazgatás 7,5 óra volt - semmi sorja, csak a keret nyomait kellett eltüntetni. Olyan számomra értelmetlen alkatrészekkel találkoztam mint a hűtőrácson az M matrica alapja (ami kb 0,5x1mm), az oldalsó tükrök tartó konzoljai, vagy, hogy a belső tükör két részből áll. Ezeket mind csinálhatták volna egy elemből. Na de ezért is izgalmas.Festés szempontjából a karosszéria és a beltér zero alapozót kapott. A kasztni színe AK Xtreme metal bronze, majd erre jött a 2K lakk. Igyekeztem minden más alkatrészt a megfelelő Tamiya színnel fújni. Még úgy is, hogy a szokotthoz képest nagy léptékekben sikerült haladnom 8 napomba telt, hogy mindennel meglegyek.


Mivel olyan fajta vagyok, hogy ha nekiülök valaminek nem szeretem félbe hagyni. Igen, tudom, ezzel a hobbival ez nem nagyon fér össze.... Ezért ez napi átlag 6 óra fújkálást jelent.

Az építés folyamata nálam videó készítéssel kézen fogva jár, amit YouTube csatornámon meg is tekinthettek.


Az építésnél merültek fel kellemetlen és hajmeresztő dolgok is. A motorblokkon a K1-es elem rögzítési pontja félig hiányzik, ami különösebb gondot nem okozott, csak meglepett. A kipufogó leömlő 10(!) darabból áll, a teljes kipufogó rendszer pedig 13 alkatrészt tartalmaz. Ez már egy kicsit izgalmasabb menet volt. A felfüggesztés maga kiváló, de a csavaros kerékrögzítés eléggé idióta megoldás. Itt ezen kívül a két F18-as alkatrészt bárhogyan is próbáltam egyszerűen nem fért oda.

A motortérnél a fékfolyadék tartályt hátrébb kellett helyezni, egyébként nem fér el a motortól. Illetve az összerakási útmutató szerint a trafó és a biztosítéktábla fel van cserélve. Ezek után következett a beltér. A műszerfal alsó-felső része nagyon nem passzol. Kis faragással sikerült elérnem, hogy egyben maradjon. Az oldalelemeknél jött a horror. A műszerfal és a jobb oldali oldalelem kiválóan illeszkedett, viszont a bal oldalt megjelent egy kb 1cm-es rész ezt ismét faragni kellett. Talán ez volt az építés legrosszabb része. A középkonzol kézifék felőli elemét félbe kellet vágni, hogy beférjen és az üléseknél is rengeteget kellett faragni, a hátlapok valahogy nagyon nem akartak passzolni. Ezután következett a karosszéria, de szerencsére itt már minden tökéletesen passzolt és merem állítani, hogy megérte a szenvedést.Összegezve; a készlet brutálisan részletes de a Fujimitől azért sokkal pontosabbra számítottam. Aki szereti a kihívásokat mindenképp ajánlom.

Készítő: Knápik Balázs

Makett: BMW M635CSI

Gyártó: Fujimi

Méretarány: 1:24

87 megtekintés0 hozzászólás