• humgor

A Mogadisu - ügy

Frissítve: 2020. dec 7.

Nem friss a téma, de nagyon érdekes, ha valaki az 1/35-ben modern harci témával vagy diorámával foglalkozik. Ezen témák néha azért érdekesek, mert sokunk anno " látta a tv-ben" tehát megéltünk, akkor életünk része volt. Nagyon szerencsés az a helyzet, amikor egy makettezés kapcsán felmerült téma megvan egy szuper könyvben, egy izgalmas filmen és a témához kapcsolódó szett is jó alapot ad. A téma kapcsán többen inkább a helikopteres oldalát dolgozták fel, de az emberi része is nagyon izgalmas. Főleg úgy, hogy a DRAGON az "emberi" részt dolgozta fel anno egy szettben, ami nagyon jó alapot tud adni egy jó dioramahoz.


Mark Bowden dokumentum könyve, amely az 1992-elkezdődőtt szomáliai polgálháború kapcsán nagyon hitelesen mutatta be a helyzetet. Szomáliában ​1992-ben polgárháborús állapotok uralkodtak, a törzsek egymással birkóztak a hatalom megszerzéséért, eközben gyakorlatilag széthullott az ország, teljes volt a fejetlenség. Az Egyesült Nemzetek Szervezete ekkor békefenntartó, a politikai párbeszédet elősegítő egységeket küldött Mogadisuba, amelyeknek feladata volt a segélyszállítmányok biztosítása, az éhínség felszámolása is. A kéksisakosok küldetése azonban csak kevés sikert hozott, végrehajtásához hiányzott a tekintélyüket garantáló fegyveres erő. A Biztonsági Tanács akkor úgy határozott, hogy nemzetközi katonai egységet küld Szomáliába. Miután azonban sem Oroszország, sem az európai hatalmak nem óhajtottak „belekeveredni” az átláthatatlan szomáliai belpolitikai küzdelmekbe, az Egyesült Államok küldte saját „elit” alakulatait a helyszínre.

Az egység Mogadisu nemzetközi repülőterén alakította ki bázisát, és igyekezett biztosítani a rendszeresen érkező külföldi segélyszállítmányok igazságos elosztását. Hamar kiderült azonban, hogy szélmalomharcot folytatnak, mert a törzsi háború teljesen szétzilálta az ország infrastruktúráját, elhatalmasodott a korrupció, nyíltan folyt a fegyvercsempészet és a kábítószer-kereskedelem. Fennállt annak a veszélye, hogy a válság átterjed a szomszédos államokra is, és veszélyezteti a geopolitikailag érzékeny térség biztonságát.

Ezért a washingtoni vezetés a Biztonsági Tanács tagjaival titkokban egyeztetve úgy döntött, hogy beavatkozik a törzsi háborúba, és kísérletet tesz egy civilizált, kiegyensúlyozott politikai élet kialakítására. A helyi hatalmasságok azonban nem voltak hajlandók semmiféle kompromisszumra, és nem akartak elfogadni nemzetközi közvetítést sem. Ekkor kapott a Delta-egység Washingtonból felhatalmazást arra, hogy használja a megfélemlítés és az elrettentés eszközeit a szélsőségesekkel szemben.

Ennek az – Egyesült Államok hadserege számára fiaskóval végződő – kalandnak megdöbbentő erejű leírása Mark Bowden regénye. Én nagyon szerettem a könyvet. A történet 1993. október 3.-án kezdődik és egy amerikai egység viszontagságait mutatja be. Viszontagságait? Enyhe kifejezés... Az 1993 augusztusától októberig tartó Gothic Serpent célja Mohamed Farrah Aidid szomáliai hadúr elfogása volt – a hadműveletben amerikai, pakisztáni, malajziai és ENSZ békefenntartó katonák vettek részt. Az október 3-ra tervezett akció célpontja a Mogadishu központjában található Olympic Hotel épülete volt, amit Aidid főhadiszállásként használt. Megrázó erejű könyv.

A könyv alapján filmet is készítettek A Sólyom Végveszélyben (Black Hawk Down) címmel. Ha a könyv és a film között kell választani, akkor a könyv. Részletes, hiteles. Kis térképvázlatokkal tűzdelt és néhány fotóval. Maga a történet ott jobb. A film, nyilván műfaja miatt meg sokkal látványosabb.


Könyv: Mark Bowden: A Mogadisu-ügy

Film: Sólyom végveszélyben ( Black Hawk Down )

Kit: Dragon, 1/35, World's Elit Force Series, Delta Force ( Somalia 1993 )57 megtekintés0 hozzászólás