A MIG-21 gyűjtemény három darabja - Blazsek Attila

Frissítve: feb 14

Attila több MIG-21-et is megépített, most három érdekesebb madarat mutatunk meg egyben. Mivel az építések már nem mostanában történtek, illetve nem is egy időben, sok információ az akkori élmények alapján íródott.
Revell MIG-21 F-13, 1:72:


Hát küzdős volt, de kivételesen nem a Revell szívatott meg. Sajnos amit feljavítóként a kabinba vettem (Eduard fotómaratás) inkább plusz ideget csinált, minthogy hasznos lett volna. Senkinek sem ajánlanám jó szívvel, amit ehhez a készlethez kiadtak, mert nem mérethelyes szinte sehol, és a színeket is alaposan eltolták pl. az oldalkonzolokon.Az alap Revell szerszám nagyon klassz, a póttankot és a futókat kivéve. Ez előbbit az Eduard MIG-21MF készletéből kölcsönöztem, mert az eredeti borzasztó bumfordi, nem találták el sem a méretét sem a formáját. A futók szépek és részletgazdagok, csak éppen nem hasonlítanak ez eredetire. Ezek helyettesítésére az Aires műgyanta alkatrészeit használtam fel.


A légiharc rakétákat ugyancsak az Eduard R-3S/AA2 Atoll kiegészítőjéből készítettem, mivel valami furcsa oknál fogva az eredeti Revell készlet csak levegő-föld fegyverzetet tartalmazott.

Az alap fémszínt az AK Xtreme metal festékével fújtam, a többi Tamiya, Gunze és Vallejo akrilokkal készült. A Magyar Néphadsereg jelzéseit a HAD matricáiból állítottam össze. Az általam megépített 813-as példány azt hiszem Szolnokon van kiállítva, bár tudomásom szerint az eredeti szögletes számsorokat azóta átfestették kerekebbekre, illetve a gép is kapott egy teljes külső restaurálást. Ez az eredeti állapotát mutatja, ahogyan odakerült.


MIG-21MF Eduard Profipack 1:72 :
Gyerekkoromban sok anekdotát hallottam erről a típusról.


Az öregem a seregben a MIG-21-esek katapultjait szervizelte, majd a szolgálata vége felé átképezték fegyveresnek is. Így viszonylag sok sztorit tudtam kötni a fejünk felett eldöngető vadászokhoz.

Gyerekkoromban ugyanis még nem készült újságcikk, ha egy vadászgépnek lehetősége akadt elemelni - sőt, hetente kétszer-háromszor is láttam, hallottam őket. Vagányabb idők voltak, ahogy egy cimborám fogalmazott.

Kézenfekvő volt tehát, hogy el fogok készíteni egy ilyen gépet, lehetőség szerint a régi néphadsereges jelzésekkel. 1/72-es méretarány, kicsit kisebb, mint a megszokott 48-as. A kit az Eduard ProfiPack készlete, egyszerűen imádtam építeni. Pontos, jól illeszkedik, alig kellett tömíteni. A festéshez Tamiya és Gunze színeket használtam. Az AK-nak külön köszönet a kikeverhetetlen kokpit-türkiz festékért. A magyar matricák a HAD gyártó termékei. A stencilekkel csaltam - nem a fehér magyar nyelvű feliratok, hanem az eredeti ciril szovjet írások kerültek fel a gépre, világoskék és piros színekben. Azzal is tisztában vagyok, hogy a magyar kokpit-türkiz inkább volt zöld, mint kék. Itt is engedélyeztem magamnak egy minimális alkotói szabadságot.

A foltozás a MIG Masking Puttyjával készült, de volt ahol átfújtam az átmeneteket, mert túl határozottak lettek.

Az eredetileg erre a célra beszerzett oldószeres MRP magyar színeket nem használtam fel. Több szaktárs, csoporttag jelezte anno a neten, hogy nem színhelyesek teljesen. A fotókat bogarászva pedig magam is rájöttem, hogy nagyon nagy különbségek vannak az egyes példányok árnyalatai között. (Másként szívta ki a nap, kevesebb/több időt töltött szabad ég alatt stb.) Szóval aki ilyenre adja a fejét, javaslom az építeni kívánt konkrét példányról a referencia fotó beszerzését.

A gyárilag adott fotómaratott kabinon kívül még felhasználtam az Eduard MIG-21MF wheel-set-jét, a kerekek tehát a szóban forgó cég műgyanta öntvényei.
MIG-21UM Kovozávody Prostějov 1:72Anno amikor elkészült a Kovozávody Prostějov 1/72-es rettenete a MIG-21UM, elgondolkodtam mit is lehet írni erről a készletről. A készlet erőteljes "minek is nevezzelek" kategória: gyönyörű pozitív szegecsek, szép vékony negatív panelvonalak, klassz felület kidolgozás - mellette csapnivaló illesztések. Rengeteg vésés, csiszolás, tömítés... Dehát 72-ben ez az egy elfogadható UM volt anno kapható.

A dobozban alapból 3 (cseh, lengyel és NDK-s) festési sémához való matrica található, én kezdettől a magyar változatot szerettem volna elkészíteni, így a HAD Models magyar matricáival a 091-es NDK-s festésű "Sámánja" mellett döntöttem.Bár szépek az eredeti futók, itthon még volt talonban egy garnitúra 21-es papucs gyantából (Eduard), így annak beépítése mellett döntöttem. A légiharc rakéták ugyancsak "maradék" Eduard gyanták. Az eredeti "spártai" kabint először összeraktam dobozból, aztán rájöttem, hogy ez akkor sem maradhat így, ha lezárom a tetőt, annyira borzalmas volt. Mivel UM kabin nincs a fotómaratás piacon ebben a méretben, két garnitúra 21F-13-as műszerfal átalakítása mellett döntöttem. (Ugyancsak Eduard).

A festéshez AK, Vallejo és Tamiya festékeket használtam.
Érdekes lehet még a témában:294 megtekintés0 hozzászólás