• humgor

A Le Mans és a makettezés

Frissítve: 2020. dec 7.

Beszélgetés Császár Ferenccel a makettezésről és a Le Mans-ról.

1985 környékén Szegeden, a Kárász utcai játékboltban dobozokon repülőgépek voltak. Kérdezem szüleim, hogy mik ezek? - Összeépíthető makettek….. Kértem egyet ajándékba. Valahogy így történt a kezdés, az első makettem KP gyártótól egy Mig-15 1:72 volt. Ezüst gép, piros csillagok. 1987-ben Egy Cutty Sark vitorlás makett összeépítése után már biztosan tudtam, hogy ez a nekem való hobbi.

Építesz még?


Manapság már nem építek aktívan, ennek több oka is ban. Időhiány, helyhiány, a kész darabokat valahol tárolni kell. Rengeteg autót készítettem, ezeket azóta eladtam gyűjtőknek, most nagyon jó helyen vannak. A makettezésben a részletes kidolgozások fogtak meg. Egyetlen mondattal tudnám összefoglalni: MINT AZ IGAZI!!! Jellemzően az autókon a gumi az gumiból volt, átlátszó az ablak, a kipufogó ugyanúgy csavarodott mint a valódi gépen. Műszerfalon pici órák stb. Rengetek dolgot építettem majd a ersenyautók felé fordultam. Tamiya termékek 1/24 méretben LeMans JGTC, DTM, BTCC, WRC. Autóból TAMYA - tökéletes kidolgozás, magas minőség.
A kezdetek?


A kezdeti évek nehézségei? A "szaktudás" hiánya, aminek egy részét később tapasztalattal pótoltam. Minőségi makettek, alapanyagok, eszközök nyugatról - Japánból. A rendszerváltás után szépen javultak a lehetőségek. Kezdetekben újságokból szereztem infókat, mostanság a netes fórumok korszakát éljük. Persze a legfontosabb forrás a többi makettezővel folytatott beszélgetések, tapasztalatcserék.

Hogy jött a Le Mans?


Egyértelműen a LeMans autók lettek a kedvenceim. Rengeteget készítettem, még most is van otthon összepakolandó, például egy Tamiya Porsche 956 Kenwood 1:24 . Egyszer ha a fiam kedvet kap a dologhoz jól jön majd. Miért érdekes a téma?-A megbízhatósági versenyek érdekeltek a legjobban. Egy 24 órás versenyre egy olyan gép kell amit 3 pilóta váltásban nagyon gyorsan tud "hajtani", egy igazán nehéz feladat. Rengeteg autót készítettem el végül, ami valaha indult, Tamiya, Hasegawa, Fujimi, Aoshima, Revell stb... gyártóktól.

Foglalkozol még aktívan a témával?


Rengeteg autó építése után már csak az élő közvetítés nézése maradt meg. De hatalmas élmény volt amikor 2014-ben Genfben jártam az Autószalonon. Volt a kiállításon egy La Mans blokk. Ott élőben láthattam ezeket a különleges gépeket. 3 kedvenc ebben a témában: 1924 Bentley , bátor emberek vezették ezt az autót. 1966 Ford GT40 az őrült autó ami lenyomta a Ferrarikat, 1991 Mazda 787B wankel motor,azóta sem próbáltak hasonlót.Le Mans dioráma még nem készült,de sosem késő!!

90 megtekintés0 hozzászólás