• humgor

A két Edsel - Kiss Gergely írása


Az EDSEL márka kapcsán és az 1:25-ös Edsel makett kapcsán már jelent meg írás a weboldalunkon, most Kiss Gergely írását osztjuk meg veletek.

Kiss Gergely: Nálam úgy kezdődött a dolog, hogy nagybátyáméktól kaptam 11 éves koromban egy amerikai autós könyvet. Onnantól kezdve végem volt, teljesen magával ragadott az '50-es-'60-as évek autóinak stílusa. Ebben a könyvben bemutatnak egy '58-as Bermuda-t és egy '59-es Corsair Convertible-t.


Az autó hűtőrácsa nagyon megosztja a mai napig az embereket - már aki egyáltalán tudja mi az hogy Edsel. Nekem bejött mindig is, különlegesnek tartottam.

Aztán pár évvel később Pécsett megnyílt a Tesco, és mit láttak szemeim: az AMT 1958-as Edsel Pacer kitet. Azonnal megvettem, pedig drága volt már akkor is. De hát volt zsebpénzem illetve pár legóm bánta, mert eladtam őket.

A gond az volt, hogy ez volt a második kit aminek nekiálltam, nulla felszereléssel. Az eredmény ennek megfelelő volt, mindent ecsettel festettem rajta, a kasztnit is... Évekig állt így, aztán elraktam, annyira csúnya volt szegény.


Közben pedig szereztem egy gyárilag festett, de összeépítendő kitet, fekete-piros kombinációval. Ezt megépítettem és feldobtam krómmal az ezüstre festett díszeket.

Pár éve Németországban volt szerencsém megcsodálni testközelből is két '58-as Pacert és egy '59-es Villagert, ami az elég ritka kombi verzió (kb. 7 ezer darab készült).


Ezek ismét eszembe jutatták a, hogy mennyire egyedi és szép autók ezek.

Aztán idén nyáron elkapott a lendület, hogy szerencsétlen régi makettem megérdemelne egy rendes felújítást. Így hát nekiláttam. Szépen megfürdött acetonmentes körömlakk lemosóban minden alkatrésze.

Majd újra fújtam mindent Tamiya festékszóró spray-vel illetve krómoztam amit kellett. Ehhez Bare Metal Foil-t használtam, ez egy öntapadós fém fólia, teljesen élethű krómot ad vissza, tíz éve használom és imádom!


Így egy fapados mild custom verzió kerekedett belőle. Ennek végeredménye látható a képeken. Így most van két gyönyörű Edselem. Bár ez nem teljesen igaz, mert van még egy 1:64-es HotWheels gyártmány, egy 1:43-mas Bermuda és egy 1:18-as Citation 2door hardtop.


Ezen kívül van egy eredeti 1959-es hatalmas kihajtható prospektusom is a gyűjteményemben. Szóval az Edsel "imádata" nálam örökké megmarad.


67 megtekintés0 hozzászólás