• humgor

A híradós munkában - István Károly munkája

Károly egy nagyon érdekes diorámával jelentkezett, amelyen egy híradós éppen a mindennapokat örökítette meg. Az akkori mindennapokat.

István Károly

A sztorihoz hozzátartozik, hogy II. világháborús tárgyak gyűjtője is vagyok. Így került hozzám a 1945. január 24.-én elesett Josef Mair halálozási értesítője. Ez a katona Kápolnásnyéken esett el a Konrád 3 hadművelet harcai közben. A véletlennek köszönhetően egy Esztergomból előkerült PZGR 39 töltényhüvely is a birtokomba került. Ez adott ihletet a dioráma elkészítéséhez.

A munka során igyekeztem volna elkerülni a harcjármű megy valahova, a katonák pedig sétálnak mellette "klisét".

A főszereplő ám mégsem a termetre legnagyobb SDKFZ 251, hanem a síneken álló híradós katona, aki a dioráma cselekményét adja. Feladata, az előre nyomuló német egységek propaganda jellegű megörökítése. Az éppen pihenő szállítójármű legénységével együtt, akikkel cigit kérő katonák beszélgetnek

A járműnek a Tamiya SDKFZ 251/1 ausf D típust használtam. Egy nagyon jól építhető klasszikus Tamiya készlet, sok-sok kiegészítővel. Mivel szokásom mindenféle plusszal felpakolni a járműveimet, így nagyon gondolkodnom sem kellett milyen felszerelési tárgyak kerülhettek anno ennek a harcjárműnek a belsejébe. Jó, azért referencia képeket nézegettem, nehogy túlzásokba essek.


A terep elkészítéséhez szárított növényeket használtam, míg a fa saját készítés, a füves részek statikus fűvel alakítottam ki.. Igyekeztem kétféle környezet kialakítására, hogy színesítsem a Konrádra jellemző szürke saras tájat. Ennek elválasztására tökéletes a vasúti sín. Hiszen egyik oldalán kukoricaföld, a végében belvízelvezető árkocskával, a másik oldalán pedig gazdátlan rét terül el.A "tan and water" álcamintás parkát viselő katona alaposan megizzasztott, mert sehogy sem akart összejönni a jó minta, vagy a jó szín. Ha jól emlékszem talán 5x próbáltam újra festeni (a papíron való gyakorlást nem számolom). Így sem vagyok 100%ig megelégedve vele, de talán ez van legközelebb az igazsághoz.

Készített: István Károly

Makett: SDKFZ 251/1 ausf D

Méretarány: 1:35

Gyártó: Tamiya

Méret: 34*30 cm


162 megtekintés0 hozzászólás